1 min. čitanja

NEMA VIŠE PLASTENIKA NA PLAŽAMA Makarska naredila uklanjanje ograđenih kafića na pomorskom dobru

NEMA VIŠE PLASTENIKA NA PLAŽAMA Makarska naredila uklanjanje ograđenih kafića na pomorskom dobru
Foto: HRT / Screenshot

MAKARSKA - Ugostitelji u Makarskoj krenuli su s uklanjanjem ograđenih nadstrešnica u staroj gradskoj jezgri. Grad je donio odluku prema kojoj su od 1. siječnja dozvoljene samo tende uz pročelja te dvostrešne slobodnostojeće tende na štekatima. Moraju biti jednobojne, a boju tendi, kao i suncobrana, propisuje dizajnersko rješenje.

Ugostiteljske terase mogu biti samo otvorenog tipa. Svi plastični ili stakleni bočni dijelovi moraju biti uklonjeni. Time je nakon 30 godina, došao kraj tzv. plastenicima u Makarskoj. 

- Kako je jedan makarski arhitekt rekao to su bile monstruozne građevine koje su devastirale staru gradsku jezgru, rekao je Zoran Paunović, gradonačelnik Makarske.

Nered s ograđivanjima terasa započeo je devedesetih. Unatoč protivljenju konzervatora, svake godine nicali su novi plastični ili stakleni objekti na makarskoj rivi.

- Upravo ove odluke služe kako bi se nečija samovolja držala pod kontrolom i da grad vratimo građanima, Turisti dolaze u mediteranska mjesta vidjeti sve ove lijepe fasade i arhitekturu na rivu i u kalama i svakako je ugodniji i ljepši prostor, kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Foto: HRT / Screenshot

Zabranjeni su i drveni podovi te klima uređaji na pročeljima kuća

Na plaži se također uklanjaju sve ograđene terase koje se nalaze na pomorskom dobru.

- Znamo kakva je situacija s pomorskim dobrom i koliko se je svijest o pomorskom dobru digla tako da su oni morali ukloniti inače uopće ne bi dobili dozvolu za rad, zaključuje Paunović.

Grad pokušava uvesti red u izgled stare gradske jezgre te vratiti mediteranski izgled Rive koji se posljednjih desetljeća izgubio. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.