1 min. čitanja

NEMA VIŠE AGREGATA Vlada odobrila gradnju trafostanice u Parku prirode Telašćica

NEMA VIŠE AGREGATA Vlada odobrila gradnju trafostanice u Parku prirode Telašćica
Foto: Boris Kačan

TELAŠĆICA – Hrvatska vlada odobrila je Parku prirode Telašćica prodaju parcele na kojoj će HEP sagraditi trafostanicu. Time će se dosad neekološki način dobivanja struje iz tri naftna agregata zamijeniti prihvatljivijim i održivim rješenjem.

Upravno vijeće Javne ustanove Park prirode prošle je godine dalo suglasnost ravnatelju za prodaju čestice površine 79 metara četvornih HEP-u za 11.850 kuna. Kako je Statutom ustanove propisano da suglasnost za otuđenje imovine treba dati Hrvatska vlada, odluka se našla na sjednici te ju je potpisao premijer Andrej Plenković, piše 057.info.

Važnost elektrifikacije PP Telašćica je višestruka, kako za samu Ustanovu tako i za četrdesetak individualnih potrošača koji će biti priključeni na električnu mrežu. Dosadašnja potreba za električnom energijom rješavana je s tri velika agregata na naftu koji znatno zagađuju i onečišćuju okoliš i proizvode buku, što je nespojivo s temeljnom funkcijom očuvanja i zaštite okoliša u PP Telašćica, naglašeno je u zahtjevu poslanom Vladi.

Dosadašnja nastojanja da se na ovom području osigura električna energija nisu realizirana obzirom da između HEP-a i vlasnika čestice nije došlo do dogovora, iako je za lokaciju izrađen veći dio projektne dokumentacije te je realizacija projekta u potpunosti stala u prosincu 2019. godine.

Osobit značaj i važnost elektrifikacije je u činjenici skorog dovršetka izgradnje i puštanja u rad Centra za posjetitelje Grpašćak, financiranog iz Europskoga fonda za regionalni razvoj uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za čiji rad je nužna električna energija, koja će se na lokaciju Centra distribuirati iz buduće novosagrađene transformatorske stanice.

Prodajna cijena zemljišta od 150 kn identična je cijeni po kojoj je navedena čestica i plaćena pri kupovini, a čija jedina svrha je i bila daljnja prodaja HEP -u kako bi se riješio problem lokacije za izgradnju trafostanice.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.