Ne smanjuje se problem divljači u naseljenim mjestima diljem Kvarnera

Divljač u naseljenim kvarnerskim mjestima sve je veći problem. Od priobalja do otoka, gotovo da nema mjesta u kojem divlja svinja nije sve češći gost, a stanovnici već pomalo gube nadu u rješavanje problema.

Stoga je Primorsko-goranska županija osigurala 26 tisuća eura za unaprjeđenje infrastrukture u lovištima kojom će se dodatno pojačati izlov i spriječiti spuštanje divljih životinja u grad.

Danas na pitanje "kuda idu divlje svinje?" odgovor obično glasi "svuda". Pa se tako, umjesto u šumskim lovištima, lovci iz Crikvenice susreću tik uz more.  

- Divlje svinje iz ove šumice ispod Kačjaka izlaze van. Ovo su tragovi divljih svinja. Izlaze na cestu, ulaze među kuće gdje traže otpatke hrane i tu nastaje problem da su se počele zadržavati u naseljenim mjestima - naglašava Marijan Hudoletnjak iz Lovačke udruge Ričina Crikvenica.

- A osim toga na ovom području pojavio se predator kojeg do sada nije bilo, a to su čagljevi. I oni vjerojatno doprinose toj promjeni uobičajenog staništa divljih svinja - kaže Leo Ivančić, predsjednik Lovačke udruge Ričina Crikvenica.

Lovci situaciju nastoje popraviti istjerivanjem životinja.  

- Prasaca je bilo, međutim teren je dosta gust pa ne znamo na koju su stranu otišli. Tragova ima, pas je nešto nanjušio i sad su se vjerojatno preselile - navodi Tomislav Kostrenčić.

Sele se od Crikvenice i Lovrana do kvarnerskih otoka. Gotovo i nema mjesta u koje nisu zašle. Ušetala je jedna nedavno i u trgovinu u Puntu na otoku Krku. Iako krčki lovci godišnje odstrijele i više od tisuću divljih svinja, njihov je broj i dalje visok, prenosi HRT.

- Da bi uopće došli do odstrela, moramo izaći na teren, napuniti hranilice, moramo te svinje nekako privući u lovišta gdje možemo sigurno izvršiti odstrel. Na dnevnoj bazi na Krku sigurno 50-ak lovaca je u lovištima, na čekama i odstrjeljuju se. U prosjeku svakoga dana pet svinja - naglašava Gregor Žic, predsjednik Lovne jedinice Jastreb Punat.

I kaže nam, to je dobar broj odstrela. Ali unatoč svakodnevnim lovnim aktivnostima, rješenja za znatnije smanjenje broja divljih svinja, zasad, nema.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Kuda idu divlje svinje? U dućan!
Vrata se otvaraju na senzor, a divlja svinja je samo ušetala, ispričala je žena koja je snimila video u srijedu ujutro u trgovini u Puntu. - Radnica trgovine dotrčala je u kafić jer je znala da je tamo lovac. Svi su bili u šoku - rekla je čitateljica
VIDEO Opatiju i Lovran okupirale divlje svinje
OPATIJA/LOVRAN – Na granici između Opatije i Lovrana sinoć su bezbrižno ulicama šetale divlje svinje, a viđane su i na prostorima vrlo blizu mora. U videu se vidi krdo kako pažljivo, u blizini pješačkoga prijelaza, noću na sam Praznik rada prelazi prometnicu. Međutim, postoje i svjedoci koji su maj…
Stanovnici Cresa gube bitku s divljim životinjama
Divlje svinje su se toliko namnožile da više ne biraju - napadaju ovce, dnevno odnesu i požderu na desetke janjaca. No problem stvaraju također jeleni i srne, kažu očajni stanovnici Dragozetića. - Dosta nam je. Izgubili smo i zadnju nadu da će se išta promijeniti nabolje. Došlo je,