2 min. čitanja

NASA objavila sliku najvećeg vala ikad snimljenog iz svemira

NASA je objavila zadivljujuću sliku portugalske obale koja pokazuje ogromnu snagu masivnih valova visine sedam katova dok su se obrušavali prema obali. Slika je snimljena prije dvije godine, istog dana kada je 18-godišnji surfer u tom području navodno zajahao rekordni val visok 30,9 metara.

Fotografija, koju je snimio satelit Landsat 8, 29. listopada 2020., prikazuje debelu traku bijele pjene koju su za sobom ostavili masivni valovi dok su se probijali duž poznate portugalske Sjeverne plaže (Praia do Norte) u Nazaréu. Ova lokacija diljem svijeta poznata je kao jedno od najboljih mjesta za surfanje na velikim valovima.

Foto: Nazareu, Portugal/ Screenshot/Youtube

O tome kolika je snaga ovakvih valova dovoljno govori i sama fotografija na kojoj se jasno vidi morski sediment koji se uzdigao s dna nakon prolaska gigantskog vala, a protezao se u duljini od oko 10 kilometara od obale, prenosi NASA.

Foto: NASA

Valovi u Nazaréu u zimskim mjesecima često dosežu visinu veću od 15 metara zbog podvodnog kanjona koji se nalazi na udaljenosti manjoj od kilometra od obale. No 29. listopada 2020. valove su dodatno pojačali jaki vjetrovi zaostali od uragana Epsilon, koji je nekoliko dana prije pogodio Bermude i dijelove Sjeverne Amerike.

Satelitska fotografija golemog vala snimljena je isti dan kada je 18-godišnji portugalski surfer, António Laureano navodno oborio svjetski rekord, zajavši val visok gotovo 31 metar. Mladi surfer poslao je snimku svog pothvata istraživačima na Sveučilištu u Lisabonu, koji su pomoću posebnog softvera izračunali da je val bio visok 30,9 metara.

No iako je riječ o najvećem valu na kojem je čovjek ikad surfao, Svjetska surf liga službeno ga ne priznaje zbog načina na koji su istraživači analizirali visinu vala. Svjetska surf liga visinu vala mjeri u usporedbi s razinom mora, na licu mjesta. U vrijeme kada je mladi Portugalac obarao svjetski rekord, nitko iz surf lige nije bio na lokaciji pa i njegov rekord zasad ostaje samo smion potez uhvaćen kamerom.

Inače, službeno najveći val na kojem je čovjek ikad surfao izmjeren je također u Nazaréu 2017. godine. Val je bio visok 24,4 metra, a ukrotio ga je brazilski surfer Rodrigo Koxa.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.