1 min. čitanja

Napokon pravda i dugo čekani novac za radnike Dalmacijavina!

Napokon pravda i dugo čekani novac za radnike Dalmacijavina!
Foto:Youtube/Screenshot

SPLIT - Svih 552 bivših radnika dobit će više od 8,6 milijuna eura potraživanja kojeg čekaju više od 10 godina od stečaja nekadašnjeg splitskog diva.

Vlada će donijeti odluku o sklapanju ugovora o ustupu tražbina radnika Dalmacijavina u stečaju kao stečajnog vjerovnika prvog višeg isplatnog reda, a istodobno će ona postati vjerovnik prvog višeg isplatnog reda i naplatiti se od sredstava koja se nalaze na zaštićenom računu Trgovačkog suda u Splitu, a koja su dobivena prodajom imovine u stečaju, donosi Jutarnji list. Cijeli postupak isplate radnicima trebao bi se odviti kroz mjesec, mjesec i pol, a radnici će morati dostaviti potvrde stečajnog upravitelja o svojim potraživanjima.

Muke po Dalmacijavinu

Podsjetimo, rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 10. svibnja 2012., podsjetimo, otvoren je stečajni postupak nad nekadašnjim splitskim gigantom, tvornicom za proizvodnju i promet alkoholnih i bezalkoholnih pića. Nakon otvaranja stečajnog postupka, na prvoj sjednici Odbora vjerovnika, a koja je potvrđena odlukom vjerovnika na ispitnom i izvještajnom ročištu, stečajni upravitelj je bio ovlašten nastaviti s vođenjem poslova dužnika odnosno s proizvodnjom zbog održavanja vrijednosti imovine i očuvanja brandova, lakšeg pronalaska kupca za nekretnine, te zapošljavanja radnika.

Nastavak proizvodnje imao je očito pozitivne učinke u očuvanju radnih mjesta jer je s 232 radnika zaključen ugovor o radu na određeno vrijeme, a zapošljavani su i sezonci. Zbog te je odluke stečajni dužnik uspio sačuvati brandove i vratiti svoje tržišne pozicije koje su bile izgubljene gašenjem proizvodnje prije stečaja.

No, tu mukama nije kraj. Nastavkom proizvodnje u tijeku stečajnog postupka nastale su nove obveze Dalmacijavina pa su pokrenuti ovršni postupci, što je u konačnici rezultiralo blokadom računa,

Neki od radnika koji su u stečajnom postupku potraživali novce, pravdu međutim nikada nisu dočekali jer su u međuvremenu preminuli.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.