1 min. čitanja

NAPOKON DOBILI STRUJU “Položili smo podmorski kabel i Premuda je prosvitlila”

NAPOKON DOBILI STRUJU “Položili smo podmorski kabel i Premuda je prosvitlila”
Foto: Hrvoje Krstulović

PREMUDA – Podmorski kabel kojeg su prema otoku Premudi prije dva tjedna počeli postavljati izvođač radova Krka submaris iz Splita, u suradnji s Hrvatskom elektroprivredom, napokon je spojen na strujnu mrežu i otok ima struju, potvrdio nam je to Hrvoje Krstulović, predstavnik Krka submaris.

– Evo konačno prema prethodnoj najavi kad smo položili podmorski kabel, jučer je pušten u rad i Premuda je prosvitlila – kazao nam je Hrvoje Krstulović.

Podsjetimo, stanovnici Premude su od prosinca bez redovne opskrbe električnom energijom, koja im je stizala izmjenično agregatima ili krpanjem postojećeg sustava, a prijelomna točka bio je kvar od 24. veljače u 5:58 sati, na dionici kabela na oko 4 km od otoka Silba, na dubini od približno 40 metara.

– Ovaj projekt je hitna intervencija jer je postojeći stari kabel za Premudu oštetio i pokidao ribarski brod i ljudi su na agregatu od 24. veljače. Našli smo sredstva i kabel i spojili. To je 70-ak tona novog kabela. Vrijednost samog kabela je oko 5 milijuna kuna, plus priobalje i polaganje, znači sve skupa oko milijun eura – ispričao nam je voditelj tima za polaganje podmorskog kabela iz Hrvatske elektroprivrede, Hrvoje Jelić.

– Sad smo mirni za sljedećih 50-ak godina, i na Premudi više ne bi trebalo biti nikakvih problema. Kompleksno je postavljanje svakog, a pogotovo ovakvog kabela. Da nemamo svoja sredstva i organizaciju s kooperantima, ovo bi koštalo duplo više. Brod polagač bi koštao sto tisuća eura na dan. Zamislite da smo ih morali naručiti iz Njemačke primjerice – govori nam Jelić, pojašnjavajući koliko je važno u Hrvatskoj imati infrastrukturu za komplicirane i skupe radove, poput ovog, a koji otočanima znače dostojanstven život.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Za desetak dana struja na Premudi, postavlja se novi podmorski kabel sa Silbe
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.