2 min. čitanja

NAPETOST NA VRHUNCU Kineska vojska započela 'strateške' vježbe i okružila Tajvan

NAPETOST NA VRHUNCU Kineska vojska započela 'strateške' vježbe i okružila Tajvan
Karta koja prikazuje lokacije na kojima će Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) izvoditi vojne vježbe i aktivnosti obuke, uključujući vježbe vatrenog gađanja, prikazana je u novinskim izvješćima o posjetu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, na kiosku u Pekingu, Kina, 3. kolovoza , 2022. REUTERS/Tingshu Wang

PEKING - Kineska Narodna oslobodilačka vojska započela je vojne vježbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana, izvijestila je u četvrtak kineska državna televizija.

Vježbe, raspoređene na šest lokacija, završit će u podne u nedjelju. Vježbe su uslijedile nakon posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu, posjeta koji je osudio Peking, a koji tvrdi da je taj samoupravni otok ustvari njegov, piše Reuters.

Područja vježbi obuhvaćaju otprilike 12 nautičkih milja teritorijalnih voda na koje Tajvan polaže pravo - nešto što tajvanski dužnosnici kažu da dovodi u pitanje međunarodni poredak i predstavlja blokadu njegovog morskog i zračnog prostora.

- Lokacije vježbi su do sad bez presedana - rekao je Meng Xiangqing, profesor na Sveučilištu za nacionalnu obranu, kineskoj državnoj televiziji, ističući kako bi se zapravo lako mogla odvijati stvarna vojna operacija protiv Tajvana.

- Kineske snage u dva područja u blizini sjeverne obale Tajvana potencijalno bi mogle zatvoriti Keelung, glavnu luku, dok bi udari mogli biti pokrenuti iz područja istočno od Tajvana ciljajući vojne baze u Hualienu i Taidongu, rekao je.

- "Vrata" Kaoshiunga također bi mogla zatvoriti kineska vojska s jugozapadne obale - konstatirao je Meng.

Osim ovih opservacija, i zajvanski dužnosnici također ističu da vježbe krše pravila Ujedinjenih naroda, da se ovim  vježbama ustvari napada teritorijalni prostor Tajvana i da čitava situacija predstavlja izravan izazov slobodnoj zračnoj i pomorskoj plovidbi.

Oko 14 sati po lokalnom vremenu Kina je lansirala nekoliko balističkih projektila Dongfeng u vode oko sjeveroistočne i jugozapadne obale Tajvana. Ministarstvo obrane priopćilo je da je taj čin aktivirao i povezane obrambene sustave, kako piše BBC.

Glasnogovornik tajvanske vlade rekao je da je Kina hakirala i web stranice ministarstva obrane, ministarstva vanjskih poslova i predsjedničkog ureda.

- Kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana je zakonito - rekao je kineski Ured za tajvanska pitanja sa sjedištem u Pekingu, a kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je posjet Pelosi Tajvanu "maničnim, neodgovornim i vrlo iracionalnim" činom Sjedinjenih Država, izvjestila je državna televizija.

Analitičari se uglavnom slažu da je ovaj potez izrazito provokativan, i da je Kina ovim vježbama "otišla dalje nego ikad prije", kako opisuje Carl Schuster, bivši kapetan američke mornarice i bivši direktor operacija američkog Pacifičkog zapovjedništva.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.