1 min. čitanja

Nakon zatvaranja Sjevernog toka 1 drastičan porast cijene plina

Nakon zatvaranja Sjevernog toka 1 drastičan porast cijene plina
Foto: Pixabay / Ilustracija

Prekid isporuke plina preko plinovoda Sjeverni tok 1 prouzročio je u ponedjeljak drastičan porast cijena plina na europskom tržištu za 35% u odnosu na petak.

Na nizozemskoj burzi plina TTF, koja se uzima kao pokazatelj kretanja cijene plina, u ponedjeljak je cijena megavat sata plina porasla za 72,5 eura te iznosi 281 euro, što je 35 posto više nego u petak.

Ruski državni koncern Gazprom je u subotu objavio kako do daljnjega prekida isporuku plina preko plinovoda Sjeverni tok 1, a kao razlog je naveden kvar na jednoj od turbina za povećanje tlaka plina u plinovodu.

Europska unija je u ponedjeljak iznova okrivila Kremlj za smanjenje isporuke plina i okarakterizirala zatvaranja Sjevernog toka 1 na neodređeno vrijeme kao političku odluku i oblik vođenja rata.

Sjeverni tok 1 nije jedini plinovod iz Rusije prema Europi. Postoje dodatne mogućnosti isporuke plina, rekao je predstavnik Europske komisije.

I proizvođač spomenute turbine Siemens je priopćio kako ne postoje tehnički razlozi za zaustavljanje protoka plina.

Službena Moskva je u ponedjeljak optužila Zapad i njegove sankcije prema Rusiji navela kao glavni razlog prekida isporuke preko Sjevernog toka 1.

- Mi smo svjedoci beskrajnih pokušaja da se odgovornost za ono što se događa prebaci na nas. Mi odbacujemo ove optužbe i ustrajemo na tome da krivnja da smo došli do ove situacije leži na Zapadu - rekao je glasnogovornik ruske vlade Dimitrij Peskov.

Neki analitičari procjenjuju da je najnoviji pritisak Moskve povezan s prošlotjednim izjavama nekih vodećih europskih političara, poput njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su spremnici plina popunjeni bolje od očekivanog nakon čega je cijena plina pala, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.