4 min. čitanja

Nakon višegodišnje građevinske obnove, u Korčuli otvoren Marko Polo centar

Nakon višegodišnje građevinske obnove, u Korčuli otvoren Marko Polo centar
Foto: Gradski muzej Korčula / Wikimedia

KORČULA - "Milijun. Počinje knjiga gospodina Marka Pola, građanina mletačkog. U njoj se govori o prilikama i zemljama svijeta, koje je Marko Polo istraživao dok je navodno živio na ovome svijetu, o čemu će se pripovijedati u rečenoj knjizi."

Marko Polo centar u Korčuli otvoren je 28. srpnja 2023. u povodu Dana grada i sv. Todora, nakon višegodišnje građevinske obnove gotičko – renesansnog kompleksa unutar korčulanske stare gradske jezgre.

Grad Korčula je vlasnik kompleksa nekretnina u Ulici Depolo 3 od 2004. godine, uz financijsku potporu Turističke zajednice Grada Korčule. Izgradnja i opremanje sufinancirana  je projektima ukupne vrijednosti  769.947,08 €, od čega su 499.936,34 € bespovratna sredstva.

Radovi na unutarnjem uređenju i opremanju postava sufinancirani su kroz projekte Intereg Italija-Hrvatska: „VALUEEnVironmental And cultUralhEritage development”, Ministarstva turizma i sporta kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2019., te Ministarstva kulture i medija: Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2021. godini; Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2022.

Marko Polo centar otvorila je gradonačelnica Nika Silić Maroević, a izaslanik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek bio je dožupan Dubrovačko – neretvanske županije Joško Cebalo.

U izdvojenom interpretacijskom postavu o kojemu skrbi Gradski muzej Korčula, nastojala se ostvariti cjelovitost osnovne ideje vodilje – prikazati najpoznatijeg svjetskog putnika i njegovu znamenitu knjigu, te povezanost s Korčulom. Rukopis koji je nastao u đenoveškom zatvoru nakon navodnog zarobljavanja Marka Pola tijekom pomorske bitke pod Korčulom između Venecije i Genove u rujnu 1298., postao je najčitanija knjiga nakon Biblije. Povijest kao zapisivača i svojevrsnog biografa Marka Pola bilježi Rustichella iz Pise. Prateći kronološki slijed događaja, neosporno je kako su bitka pod Korčulom, pobjeda Genove nad Venecijom, te zarobljavanje Marka Pola, a potom  stvaranje rukopisa u zatvoru u Genovi usko povezani.

Pa već i sama ta činjenica opravdava oblikovanje interpretacijskog postava s muzeološkim aspiracijama na lokalitetu koji je od 50-ih godina 20. stoljeća poznat kao Kuća Marka Pola. Uz to, u postavu je naglasak na onodobnom civilizacijskom dosegu korčulanske sredine, od kojih izdvajamo Statut grada i otoka Korčule iz 1214., osnutak Korčulansko – stonske biskupije 1300., te osnutak Bratovštine Svih svetih 1301., kao i važan pomorski strateški položaj grada Korčule, koji je poticao njegov razvoj. Izložene predmete – zemljopisne karte, knjige, repliku galije i oružja iz bitke nadopunjuje digitalizirani postav koji će se tijekom vremena unaprjeđivati, a posebna je atrakcija kolekcija predmeta od metala, ružinog drva, sedefa i svile s Puta svile, koju su donirale Sylvia i Gaella Gottwald.

- Nadamo se, kako će, osim turističkog interesa, otvaranje interpretacijskog centra potaći i na stručna i znanstvena proučavanja ove jedinstvene srednjovjekovne rukopisne ostavštine, njenog utjecaja te fenomena višestoljetne recepcije koja, barem u Hrvatskoj, nedovoljno istražena - kazali su iz Muzeja.

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća realizaciju Marko Polo centra potakli su Vladimir Depolo, Živan Filippi, Aljoša Milat, te tadašnji predstavnici Turističke zajednice Grada Korčule Mihajlo Grgić i Stanka Kraljević, pri čemu je od posebne važnosti bio znanstveni skup „Marko Polo i Istočni Jadran u 13. stoljeću“ održan pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti u Korčuli 1995.

Građevinska obnova kompleksa rađena je prema smjernicama  konzervatorskog elaborata akademika Igora Fiskovića. Ivo Vojnović izradio je idejni i glavni projekt rekonstrukcije kuće Marka Pola, a unutarnje arhitektonsko uređenje i izložbeni postav Arhitektonska radionica centar d.o.o., projektantice i autorice Petra Ivanišević Brzulja i Martina Jelić te suradnica na projektu Anita Brajković, uz stručne djelatnike Gradskog muzeja Korčula i brojne vanjske suradnike. Dizajn potpisuje Tonka Lujanac.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.