2 min. čitanja

Nakon velikih gubitaka ove vrste, pomoću satelita pronađene četiri nove skupine carskih pingvina

Nakon velikih gubitaka ove vrste, pomoću satelita pronađene četiri nove skupine carskih pingvina
Foto: Wikimedia

Četiri nove kolonije carskih pingvina, pomoću satelita su pronađene na Antarktiku. Time se broj poznatih mjesta gniježđenja diljem Bijelog kontinenta popeo na 66.

Ova otkrića navode znanstvenike na vrlo važna nova saznanja o tome gdje se ustvari nalaze preostali svjetski parovi za uzgoj. Ključna je to informacija za konzervatore koji prate ovu vrstu a koja je pod sve većim pritiskom izumiranja kao posljedica klimatskih promjena.

Foto: Wikimedia

Carski pingvini se udvaraju, pare, polažu jaja i odgajaju svoje mlade na morskom ledu koji je povezan s obalom, takozvanom vezanom ledu. Vezani led (engl. fast ice) pričvršćen je za obalu, proteže se prema moru i ostaje na istom mjestu tijekom cijele zime. Nestaje ponekad u ljetnom periodu i kasnije se ponovno formira, piše BBC News.

No, ova vrsta leda smanjila se u dijelovima Antarktike i postala dosta promjenjivija, posljednjih godina pogotovo, stavljajući veliki pritisak na dugoročnu održivost ove vrste u svijetu koji se konstantno zagrijava.

Carski pingvini najveća su vrsta pingvina, visoki u prosjeku 1 metar. Žive u ekstremnim uvjetima. Okupljaju se tijekom vrhunca antarktičke zime kako bi se razmnožavali u različitim skupinama odnosno kolonijama. Kolonije su, jedna od druge, odvojene u prosjeku oko 250 km. Znanstvenici su koristili satelite, odnosno satelitske snimke za pretraživanje tih praznina u ovom razmaku, ne bi li uočili ptice za koje nisu znali - i misle da su sve značajne kolonije sada identificirane.

- Dobro je da unatoč klimatskim promjenama još uvijek nalazimo kolonije carskih pingvina. No jasno je da će se ove ptice morati prilagoditi, seliti se na nova okolna područja. Već vidimo dokaze toga - kazao je Peter Fretwell iz organizacije British Antarctic Survey (BAS).

Barem jedna od novoidentificiranih kolonija, nazvana Lazarev Sjever, vjerojatno je morala napustiti svoje mjesto kako bi pronašla povoljniji dom. Još jedna nova kolonija nazvana Gipps, kako se vidi na satelitskim zapisima, s vremenom je promijenila svoj položaj.

Na satelitskim snimkama kolonije se inače mogu prepoznati po boji izmeta na bijelom ledu. Ako ima dovoljno ptica, ta se boja može vidjeti čak iz svemira. Na primjer, kolonija Halley Bay nekad je bila druga najveća na cijeloj Antarktici, ali je 2016. nestala kada se iznenada promijenila situacija s morskim ledom. Tisuće mladih carskih pingvina utopile su se ili nasmrt smrznule kad se raspao led na kojem su se okupljale.

Nove kolonije pingvina objavljene su u časopisu Antarctic Science.

A.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.