1 min. čitanja

Nakon subotnje havarije teretnog broda, naftna mrlja prijeti obali Grčke

Nakon subotnje havarije teretnog broda, naftna mrlja prijeti obali Grčke
Foto: Vesselfinder.com

Sredozemno more na udaru je naftnih mrlja. Dok vlasti sjevernog Cipra ulažu napore da zaštite svoju netaknutu obalu od goleme naftne mrlje koja im stiže iz pravca Sirije, problem s izljevom nafte ima i grčka obala, uz koju je tijekom vikenda potonuo teretni brod pod zastavom Toga.

Grčke vlasti pomno nadziru masnu mrlju koju je iza sebe ostavio teretni brod Sea Bird, koji je u subotu doživio havariju nakon udara u stijenu. Svi članovi posade su spašeni, no iz starog teretnog broda izlila se prilična količina nafte, koju uz grčku obalu raznosi morska struja, piše The Maritime Executive.

Foto: Sea Bird na putu za Korintski kanal/Twitter

Brod je plovio na ruti od Ukrajine do Tunisa, kamo je prevozio pšenicu. Dolaskom u Mirtojsko more brod je usred noći udario u stijenu u blizini nenaseljenog otočića Karavije. Srećom, svih 16 članova posade je spašeno.

Prvi znakovi zagađenja primijećeni su u ponedjeljak na lokaciji udaljenoj 3 nautičke milje od posljednjeg položaja potonulog broda. Europska agencija za pomorsku sigurnost poslala je plovilo za kontrolu zagađenja Aktea, a u čišćenju sudjeluju i tri specijalizirana plovila Helenske obalne straže te tri specijalizirana tegljača.

Dobra je vijest što se prema zračnim izvidima obalne straže naftna mrlja ne širi dalje, odnosno kažu da je njezino širenje stavljeno pod kontrolu.

Potonuli teretni brod Sea Bird izgrađen je 1985. godine i od tada je plovio pod zastavom države Togo. Zanimljivo je da je brod od 2015. godine prošao ukupno 30 kontrola, a u njih čak 28 zabilježeni su brojni nedostaci – od neispravnih čamaca do nepravilnosti u kontroli goriva.

PROČITAJTE JOŠ:

U moru pokraj Krete potonuo teretni brod, spašeno 16 članova posade
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.