3 min. čitanja

Nakon obnove rive, i zadarska luka očekuje rekordan promet kruzera

Nakon obnove rive, i zadarska luka očekuje rekordan promet kruzera
Foto: Lučka uprava Gaženica

ZADAR - Lučka uprava Zadar 2022. godinu pamtit će kao godinu odličnih rezultata i sjajnih projekata. U Zadar je ove godine uplovilo rekordnih 146 kruzera, dovršena je ribarska luka u Gaženici koja će biti ‘točka na i‘ najribarskije županije nakon prošlogodišnje izgradnje ribarske luke u Kalima, a projekt obnove zadarske rive napreduje i brže od predviđenih rokova. Sve to ukazuje na činjenicu da Zadar i Zadarska županija imaju niz razloga za optimizam, piše Zadarski.hr.

- Ponosni smo na ostvarena postignuća Lučke uprave Zadar. Svi projekti koji se provode rezultat su ozbiljnog i predanog rada uprave i djelatnika, a ujedno i konkretan pokazatelj odlične suradnje Grada, Županije i resornog ministarstva, kao i uspješnog povlačenja EU sredstava. Naši ribari će izgradnjom ribarskih luka u Veloj Lamjani i Gaženici imati najbolje uvjete za rad, jer ovakvu infrastrukturu nema nitko na obje strane Jadrana - kaže župan Zadarske županije Božidar Longin, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar ponosan na sve ostvareno u proteklom razdoblju.

- Luka Gaženica iz godine u godinu ostvaruje dodatne iskorake, kruzerski promet vratio nam se s rekordnim brojkama nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije. Posebno sam ponosan na kvalitetu i brzinu radova na obnovi zadarske rive koja će do idućeg ljeta opet zablistati u punom sjaju - dodaje župan.

Projekti ribarskih luka i obnove zadarske rive odlični su primjeri kako se u Zadru i Zadarskoj županiji koriste europski fondovi za izgradnju infrastukture.

Ravnatelj Željko Knežević nadodaje da je Lučka uprava Zadar pokrenula niz projekata u svrhu stvaranja ¨zelene luke¨. U partnerstvu sa AGRROM kroz Projekt ECOWAVES iz Programa INTERREG ADRION nabavljeni su eko otoci, senzorika za praćenje kvalitete zraka i meteo stanica dok će se kroz Program INTERREG IT- HR i Projekt SUSPORT izgraditi nadstrešnica sa fotopanelima, baterijom i punjačima kojima će se proizvoditi električna energija za javnu rasvjetu unutar luke i punjenje električnog vozila koje je također nabavljeno iz predmetnog Projekta.

- Uz vrlo dinamično tekuće poslovanje Lučka uprava Zadar provodi i cijeli niz projekata na koje smo vrlo ponosni – iskrcajno-ukrcajno mjesto, odnosno ribarski dio luke Gaženica je dovršen, a necdavno smo dobili i uporabnu dozvolu. Treća etapa istog područja, odnosno obalni zid, mjesto za prihvat ribarskih brodova je u fazi čekanja građevinske dozvole.

U ribarskoj luci Lamjana krenuli su radovi na zadnjoj fazi koja podrazumijeva poslovnu zgradu i halu za skladištenje. Projekt sanacije i rekonstrukcije Zadarske rive ide prema planu te se do kraja ljeta očekuje završetak radova. Već u prvom kvartalu 2023. godine očekujemo konačnu implementaciju projekta nadstrešnica sa fotopanelima... Također krećemo u razradu poslovnih modela u svrhu koncesioniranja budućeg višenamjenskog terminala u Gaženici.

Dodatno, planiramo i početak aktivnosti na produbljenju akvatorija teretne luke. Ono što nas posebno raduje su najave cruisera za naredna razdoblja. U 2024. godini, prema pristiglim najavama, možemo očekivati više od 200 dolazaka brodova na kružnim putovanjima koji će nam donijeti više od 200.000 putnika i novi apsolutni rekord naše luke. Vjerujem da ćemo i u ostalim prometnim pokazateljima napraviti korak naprijed te zadarsku luku učvrstiti na listi najznačajnijih Jadranskih luka i šire - zaključio je ravnatelj Željko Knežević.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova virtualna šetnja putničkom lukom Gaženica
Lučka uprava Zadar izradila je novu virtualnu šetnju putničkom lukom Gaženica te je ista ovog tjedna objavljena na službenim web stranicama. U odnosu na prethodnu verziju koja je napravljena 2019. godine, novom virtualnom šetnjom moguće je vidjeti obalne zidove i zaštitu nasipa, čiji su rad…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.