2 min. čitanja

Nakon 29 godina iz Baltika izvučena rampa broda koji je odnio 852 života

Nakon 29 godina iz Baltika izvučena rampa broda koji je odnio 852 života
FOTO:Youtube/Screenshot

MS Estonija, potonuo je u rujnu 1994. godine uslijed oluje koja je stotine ljudskih sudbina predala podivljalim baltičkim valovima. Gotovo tri desetljeća poslije, rampa za ukrcaj koja bi mogla rasvijetliti uzrok tragedije izvučena je iz dubine, prenosi BBC.

Estonija je plovila na ruti Tallin-Stockholm i najveća je mirnodopska pomorska katastrofa nekog europskog putničkog broda još od Titanika i davne 1912. godine. Trajekt je tijekom putovanja pogodila snažna oluja prilikom koje je došlo pucanja lokota baš kod ulazne rampe i prodora vode u dio trajekta gdje su bila parkirana osobna vozila -  te potonuća. Kasnija istraga iz 2020. godine otkrila je i prilično veliku, 40 m dugačku rupu u brodskom trupu za koju se pretpostavlja da bi mogla biti posljedica udara o stjenovitu podlogu.

Još 1997. godine, prilikom istrage razloga potonuća iz mora je izvađen pramčani vizir trajekta, dio koji se mora otvoriti kako bi se spustila rampa i putnici se ukrcali ili iskrcali, no sama je rampa sve ove godine ostala na dnu pričvršćena za potonuli brod i misterij njegova potonuća. Upravo je greška na tim "pramčanima vratima" prvotno bila proglašena krivcem za tragediju, no obitelji poginulih s tim objašnjenjem nikada nisu bile u potpunosti zadovoljne.

Misterij potonuća Estonije tako i dalje traje, a ova havarija ostaje jedna od najvećih europskih pomorskih tragedija i otvorena rana za 137 preživjelih kao i za obitelji poginulih. One bi sada napokon mogle dobiti dugo tražene odgovore. Rampu tešku 12 tona na dubini od 80 m izvukla je švedsko-finsko-estonska istraživačka ekipa, a isti je tim podvodnim vozilima izvršio i detaljna ispitivanja palube na kojoj su bili smješteni automobili, brodskog trupa i ostalih dijelova broda. Odgovor na misterij potonuća Estonije tako bismo uskoro mogli dobiti.

Video ostataka MS Estonije u baltičkim dubinama pogledajte ovdje:

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Najmanje 25 osoba poginulo u stravičnom prevrtanju putničkog plovila na Filipinima
Filipinska obalna straža utrkivala se s vremenom kako bi spasila putnike s broda koji se u četvrtak po jakom vjetru prevrnuo u blizini Manile, kad je smrtno stradalo najmanje 25 osoba, prenosi Reuters. Nije odmah bilo jasno koliko je ljudi bilo na brodu, ali je potvrđeno da je 40 ljudi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.