>
  3 min. čitanja

Naknada za ambalažu u Hrvatskoj najniža u EU! Evo koliko plaćaju druge države

Naknada za ambalažu u Hrvatskoj najniža u EU! Evo koliko plaćaju druge države
Foto: Pixabay

Zelena akcija izvijestila je u utorak da su europske i hrvatske okolišne organizacije pozvale Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poveća povratnu naknadu za ambalažu od pića koja je, kažu, sramotno najniža u Europskoj uniji.

Kako bi se zajamčila visoka stopa prikupljanja i maksimalna količina materijala za recikliranje u lokalnoj industriji, opravdana minimalna vrijednost povratne naknade u Hrvatskoj trebala bi iznositi 0,10 eura, kažu iz Zelene akcije.

Udruge za zaštitu okoliša, koje su dio Platforme za borbu protiv zagađenja jednokratnom plastikom u Hrvatskoj, zajedno s platformom Reloop i mrežom European Environmental Bureau ističu kako je potrebno unaprijediti postojeći model kružnog gospodarstva u Hrvatskoj.

Naime, u Hrvatskoj je 2006. godine uveden sustav povratne naknade za ambalažu od pića te je tako stvoren model odvojenog prikupljanja otpada. On jamči veću stopu prikupljanja otpadne ambalaže od pića i omogućuje kvalitetnu sirovinu za recikliranje plastike.

Budući da je u Hrvatskoj od 1. siječnja ove godine službena valuta euro, iznos povratne naknade od 50 lipa sada iznosi tek 0,07 eura, što je najniži iznos povratne naknade u EU. U Finskoj, ovisno o veličini ambalaže i materijalu, iznos varira između 0,10 i 0,40 eura dok u Njemačkoj i Nizozemskoj iznosi 0,25 eura, ističu u priopćenju iz Zelene akcije.

CMA CGM više neće prevoziti plastični otpad na svojim brodovima | | Morski HR
Francuska brodarska kompanija CMA CGM objavila je da od 1. lipnja više neće transportirati plastični otpad na svojim brodovima, a sve s ciljem kako bi pomogli u suzbijanju onečišćenja oceana. Iz CMA

Pozivaju Ministarstvo na proširenje sustava

Udruge smatraju da iznos od 7 centi ne predstavlja dovoljno snažnu motivaciju za povrat takve vrste ambalaže.

Naglašavaju da se povratna naknada pokazala ključnim mehanizmom u modelima sakupljanja ambalažnog otpada budući da dovoljno visok iznos može stvoriti snažnu financijsku motivaciju za potrošače.

Eko udruge također pozivaju Ministarstvo na proširenje sustava tako da obuhvati i jednokratnu ambalažu od pića veću od tri litre te drugu ambalažu tekućih jestivih proizvoda, tekućih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje.

Upravo sustav povratne naknade jamči veću stopu povrata otpadne ambalaže, a veća naknada, pak, jamči još veći povrat, kažu iz Zelene akcije, prenosi N1.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

IUCN: Svakog dana u Sredozemlju završi 500 brodskih kontejnera plastike!
IUCN, Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for the Conservation of Nature and Natural Resources) u svom novom opsežnom izvješću procjenjuje da svake godine u Sredozemnom moru završi oko 229.000 tona plastike, što odgovara preko 500 brodskih kontejnera sva…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.