1 min. čitanja

Najveći svjetski nosač zrakoplova uplovio u Oslo na vježbe NATO-a

Najveći svjetski nosač zrakoplova uplovio u Oslo na vježbe NATO-a
Foto: Forsvaret - Oružane snage Norveške / Twitter

Najveći svjetski nosač zrakoplova, američki brod USS Gerald R. Ford, uplovio je u srijedu u Oslo, u znak podrške NATO-ovim snagama u vrijeme pojačanih napetosti između NATO-a i Rusije oko rata u Ukrajini.

Brod i njegova posada sljedećih će dana izvoditi vježbe s norveškim oružanim snagama duž obale zemlje, priopćila je norveška vojska.

- Ovaj posjet važan je signal bliskih bilateralnih odnosa između SAD-a i Norveške i signal vjerodostojnosti kolektivne obrane i odvraćanja - rekao je Jonny Karlsen, glasnogovornik Norveškog zajedničkog stožera, operativnog zapovjednog središta vojske.

Norveški mediji izvijestili su kako će nosač zrakoplova ploviti sjeverno od Arktičkog kruga. Karlsen je odbio komentirati izvješća, piše MarineLink.

Rusko veleposlanstvo u Oslu osudilo je posjet nosača zrakoplova u Oslu.

- Ne postoje pitanja na (arktičkom) sjeveru koja zahtijevaju vojno rješenje, niti teme u kojima je potrebna vanjska intervencija - navodi se u objavi veleposlanstva na Facebooku.

- S obzirom da je u Oslu priznato da Rusija ne predstavlja izravnu vojnu prijetnju Norveškoj, takve demonstracije moći čine se nelogičnima i štetnima - navode.

Članica NATO-a Norveška dijeli granicu s Rusijom na Arktiku i prošle je godine postala najveći europski opskrbljivač plinom nakon pada ruskih protoka plina.

Norveška vojska i saveznici u NATO-u od jeseni patroliraju oko odobalnih naftnih i plinskih platformi, nakon eksplozija na naftovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.