Najveći svjetski izvoznik LNG-a je SAD - Na svjetska tržišta prošle godine izvezao 84,3 milijuna tona LNG-a

SAD je povećao svoj udio u globalnoj trgovini ukapljenim prirodnim plinom (LNG) s 1 % u 2016. na 21 % do kraja 2023. godine i sada je postao najveći svjetski izvoznik LNG-a. Prema kompilaciji podataka CEDIGAZ-a, Međunarodnog informacijskog centra za prirodni plin, SAD je prošle godine izvezao 84,3 milijuna tona LNG-a na svjetska tržišta.

Slijedi Australija sa 78,9 milijuna tona i Katar sa 78,5 milijuna tona. SAD je svoj prvi izvoz na globalno LNG tržište ostvario 2016., a taj se postotni udio postupno povećavao iz godine u godinu. U 2017. američki izvoz dosegao je 5 % tržišnog udjela, a zatim je porastao na 7 % u 2018., 10 % u 2019., 13 % u 2020., 18 % u 2021. i 20 % u 2022. S 21 % udjela u globalnom izvozu LNG-a na kraju prošle godine, SAD je proglašen najvećim svjetskim izvoznikom LNG-a, piše Geopolitika News.

Prošle je godine globalna opskrba LNG-om porasla za 2 % na 395 milijuna tona, bilježeći rast od 7,3 milijuna tona u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima CEDIGAZ-a, SAD je bio najveći pojedinačni pokretač globalne opskrbe LNG-om, ne samo 2023. nego i u posljednjih pet godina. Naime, ukupna ponuda iz regija izvan SAD-a ostala je nepromijenjena od 2019. do 2023. godine. Rast američkog izvoza uvelike je posljedica puštanja u pogon LNG tvornice Freeport u prvom kvartalu 2023., koja je bila zatvorena zbog požara od lipnja 2022.

Foto: Geopolitika News

“Bježeći” od Rusije Europa se okreće američkom LNG-u

Prošle godine glavno odredište za američki LNG bila je Europa, koja je smanjila kupnju prirodnog plina iz Rusije. Američki LNG ponudio je rješenje za mnoge zemlje u Europi koje su se opirale kupnji prirodnog plina iz Rusije i uvele “embargo” na njihov uvoz, navodi Geopolitika News.

Prvi brod za prijevoz automobila s pogonom na LNG obavio svoje prvo pristajanje u luci
CMA CGM Indianapolis, prvi brod za prijevoz automobila s dual fuel motorom s pogonom na LNG u floti francuske kompanije, obavio je svoje prvo pristajanje u luci Bremerhaven u Njemačkoj, piše Offshore Energy. Prvo pristajanje broda CMA CGM Indianapolis u luci, koji je krenuo iz Imminghama u Velikoj Britaniji za

Zbog blagih zima i slabljenja potražnje, Europa se nije suočila s ograničenjima opskrbe u posljednje dvije zime i odlučila je zamijeniti ruski LNG američkim LNG-om.

Od LNG-a koji je izvezao SAD, 67 % je prodano u Europu, dok je Azija činila 25 % odredišta, Južna i Srednja Amerika 7 %, a ostale zemlje 1 %. Najviše LNG-a na svjetskom tržištu uvozi Kina, sa 70,5 milijuna tona. Slijede Japan sa 66,1 milijuna tona i Južna Koreja s 44,2 milijuna tona.

Najveći uvoznici LNG-a u Europi bili su Francuska s 21 milijunom tona, Španjolska sa 17,2 milijuna tona i Nizozemska s 15,7 milijuna tona. Turski uvoz LNG-a smanjio se za 7,7 % na godišnjoj razini na 10,5 milijuna tona, prenosi Pomorac.

I.N.