2 min. čitanja

Najveća jahta na solarni pogon našla se na meti pirata

Najveća jahta na solarni pogon našla se na meti pirata
Foto: PlanetSolar

SVIJET - Dok je PlanetSolar, najveća svjetska jahta na solarni pogon, putovala oko svijeta, našla se na meti pirata. S naoružanim strijelcima na brodu i bodljikavom žicom oko trupa, ipak je uspješno prešla Adenski zaljev.

Nazvan MS Turanor PlanetSolar, brod je prešao više od 100.000 milja diljem svijeta koristeći samo obnovljivu energiju, međutim putovanje nije prošlo bez problema.

U vrijeme planiranja ove avanture nije bilo problema s piratima u Adenskom zaljevu, rekao je istraživač i osnivač PlanetSolara Raphael Domjan. No, na ovom se području u vrijeme putovanja našlo gotovo 3.000 pirata.

Neki njegovi partneri tražili su da se jahta preveze teretnim brodom, ali za Domjana to nije bila opcija.

- Željeli smo obići svijet vlastitim brodom koristeći energiju koju smo sami proizveli - obrazložio je. Na kraju su s komandosima, naoružanim strijelcima na brodu i bodljikavom žicom oko trupa, uspješno prešli Adenski zaljev.

To nije spriječilo gusarske brodove u približavanju, ali ih je uspješno spriječilo u napadu.

Ideja o brodu rodila se još 2004. godine, a izgrađen je 2008. godine. PlanetSolar 2012. obišao je svijet i oborio svjetski rekord u najdužem putovanju korištenjem sunčeve energije.

S ukupno 500 solarnih panela koji prekrivaju površinu jahte, izgleda drugačije od svih brodova do sada. Stotine solarnih ploča daju 120 kW energije, omogućujući mu da postigne maksimalnu brzinu od devet čvorova i brzinu krstarenja od pet. Bez sunca može putovati i do tri dana.

Dugačak je 31 metar, širok 16 i visok 6,5 metara. No, ako se uračunaju i 'preklopke', duljina mu je 35, a širina impresivnih 26 metara.

Brod je nedavno doniran Zakladi Race for Water i posvećen je zaštiti mora od onečišćenja plastikom, piše Supercar Blondie.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo je budućnost: Riječki solarni brod najbrži na Jadranu
Riječki solarni brod koji pogone fotonaponske ćelije i baterijski paket, dug 6.9 i širok 1.3 metra - rođen je u edukacijskoj radionici “Torpedo” riječkog Pomorskog fakulteta. Zadivljujuće plovilo koje doseže brzinu 16 čvorova, riječki inženjeri i studenti strojarstva i brodogradnje, gradili su godin…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.