5 min. čitanja

NAJTROFEJNIJI REPREZENTATIVCI NASTUPAT ĆE POD DRUGOM ZASTAVOM? Zbog malverzacija u ronilačkom savezu razmišljaju o najgoroj opciji

NAJTROFEJNIJI REPREZENTATIVCI NASTUPAT ĆE POD DRUGOM ZASTAVOM? Zbog malverzacija u ronilačkom savezu razmišljaju o najgoroj opciji
 Foto: Arhiva / Ilustracija

Kad god naši sportaše osvoje medalje dižemo ih u nebesa. Međutim, kada ti isti sportaši skupe hrabrosti i javno prozovu svoje čelnike zbog nepravilnosti u njihovom radu cijeli sustav zakaže i iznevjeri one koji nam često donose radost u život osvajajući medalje, obarajući rekorde i predstavljajući svijetu ono najbolje od naše domovine. 

Primjer tome je i stanje u Hrvatskom ronilačkom savezu zbog kojih su se naši reprezentativci obratili čak i DORH-u te pokucali na vrata nadležnih institucija u sportu. Međutim, stanje je ostalo nepromijenjeno, a u nekim segmentima čak i gore. Ali krenimo redom. Naime, prije nekoliko tjedana naša redakcija dobila je zabrinjavajuće tvrdnje o radu Saveza, točnije nekoliko pojedinaca u vrhu, prvenstveno predsjednika Kamila  Čuljka te dopredsjednika i izbornika svih sportova Valentina Rajkovića, piše Direktno.hr.

Istaknimo kako su u nadležnosti Saveza četiri discipline: ronjenje na dah, ronjenje s perajama, orijentacijsko ronjenje te podvodna fotografija. Naglasimo i kako je ovaj sport izuzetno specifičan i zahtjevan, a discipline su jedinstvene pa je zanimljivo da je Rajković izbornik svih ronilačkih sportova. Da pobliže objasnimo, to bi bilo kao da je Zlatko Dalić izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, hrvatske košarkaške reprezentacije te hrvatske rukometne reprezentacije, s obzirom da je riječ o loptačkim sportovima.

ŠOKANTNO PISMO Najtrofejnija hrvatska reprezentacija protiv ronilačkog saveza: “Ovo je istina o tužnoj realnosti!” | | Morski HR
Hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah Vanja Peleš, Budimir Šobat, Mirela Kardašević, Enes Ćerimagić, Ivana Aljinović, Hrvoje Škorić, Boris Milošić i Jakov Peljušić poslali su otvoreno pismo

Izbor podobnih, a ne stručnih 

Problemi u Savezu počeli su još 2007. godine da bi sve eskaliralo 2021. godine. Tada su sami sportaši saznali iznos novca koji određeni ljudi u savezu imaju, a na ime njihovog uspjeha, iako u ostvarenju tog uspjeha nisu sudjelovali.

Najviše nezadovoljstva izazvalo je imenovanje Franje Pinjuha na mjesto trenera hrvatske reprezentacije ronjenja na dah. Pinjuh ima iskustva u drugim sportovima kao što su karate i tenis, ali o ronjenju nije imao nikakvo znanje. Stoga su se sportaši obratili svim nadležnim institucijama, s obzirom na to da je Pinjuh bio predložen za dobivanje državnih nagrada za uspjeh. Problem je što je to uspjeh sportaša u kojem nije sudjelovao.

Gotovo svi sportaši ronilačke reprezentacije i trener mentor u medijima te dopisima nadležnim institucijama izjavili su da je novi trener reprezentacije nekompetentan jer, iako ima završen Kineziološki fakultet, nema specifična znanja potrebna za ronilački sport. Istaknuli su također da zbog nestručnosti trenera može biti ugrožen život ronioca, primjerice u dubinskim disciplinama na dah, jer je riječ o ekstremnom sportu u kojem može doći do nesvjestice ronioca zbog nedostatka kisika pri čemu bi izbornik trebao imati znanje kako postupiti u trenucima opasnima za sportašev život.  

Zbog tadašnjeg istupa u medijima Hrvatski olimpijski odbor pokrenuo je Reviziju namjenskog korištenja financijskih sredstava Hrvatskog ronilačkog saveza. Revizija je završila utvrđivanjem cijelog niza nepravilnosti. Savez se u Reviziji branio da je dogovoreno  da će "Pinjuh raditi zajedno s vrhunskim ronilačkim stručnjakom, trenerom mentorom, a koji bez naknade trenira ronilačke reprezentativce". "Savez je smatrao da će novi trener urediti narušene međuljudske odnose koji su nastali između reprezentativaca i bivših trenera i da će kao kineziolog brzo savladati tehnike trenažnog ronilačkog procesa", piše u reviziji.

Međutim, revizija HOO-a zaključila je kako je Savez financijska sredstva trošio nenamjenski te zatražio obustavu isplate te povrat već isplaćenih uplata.

Ono na što su sportaši i reprezentativci najviše upozoravali je da novac namijenjen razvoju njihovog sporta ne ide na prave adrese. Naime, svake godine državne nagrade, koje nisu male, za njihov uspjeh i osvajanje medalje i rekorda dobivaju osobe koje nisu sudjelovale u tim postignućima. 

Najbolji primjer tome je izbornik svih ronilačkih sportova Valentino Rajković, koji je prema podacima Ministarstva turizma i sporta, na ime državnih nagrada za vrhunska postignuća u ronilaštvu primio nagrade u iznosu od 514.000,00 kuna, točnije u razdoblju od 2014. do 2022. Damir Zurub, višestruki svjetski prvak i najuspješniji hrvatski natjecatelj u podvodnoj fotografiji istaknuo je kako u svojoj višegodišnjoj sportskoj karijeri nikada nije vidio Rajkovića, a isti taj Rajković izostavio ga je s popisa sudionika na 19. svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji prošle godine, iako bi Zurub prema Pravilniku o podvodnoj fotografiji trebao biti prvi kandidat za prestižna natjecanja.

Zbog toga se reprezentativac obratio i HOO-u i Ministarstvu. "On ne zna kako izgledaju treninzi i trenažni proces, s kim, kako i gdje treniram, koja su pravila ovoga sporta, koje su moje najbolje discipline, koju tehniku i opremu koristim, tko planira i programira moje treninge, moje prednosti i mane u odnosu na konkurenciju, koliko sam vremena proveo na fizikalnim terapijama u sanaciji ozljede, na koliko sam međunarodnih i europskih prvenstava bio sudac", naveo je Zurub.

Nažalost, mnogi naši ronioci zbog odnosa u Savezu razmišljaju o drastičnim mjerama, točnije o promjeni zastave pod kojom se natječu. Možda zvučnija imena u sportu su Goran Čolak i Mirela Kardašević, zbog čijih su medalja i rekorda izdašne državne nagrade dobivale osobe kao što su Rajković ili sada već bivši trener Pinjuh. I Čolak i Kardašević više puta su pisali nadležnim institucijama te istaknuli svoje nezadovoljstvo izabranim kandidatima za nagrade na temelju njihova uspjeha, tražeći da se za njihov uspjeh nominira trener-volonter Ivan Drviš koji svakodnevno radi s gotovo svim reprezentativcima u ronjenju. Goran Čolak, Vanja PelešBudimir Šobat, Mirela Kardašević, Valentina CafollaHrvoje ŠkorićBoris MilošićEnes Ćerimagić, creme de la creme hrvatskog ronjenja, predložili su u svibnju 2023. HOO-u da se "trenera Ivana Drviša, osobu koja u stvarnosti i obavlja posao trenera hrvatske reprezentacije u ronjenju na dah, i službeno imenuje na poziciju trenera ronjenja na dah u okviru HRS", piše Dnevno.hr.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Katarina-Kaja Župančić

PROČITAJTE JOŠ:

ŠOKANTNO PISMO Najtrofejnija hrvatska reprezentacija protiv ronilačkog saveza: “Ovo je istina o tužnoj realnosti!” | | Morski HR
Hrvatski reprezentativci u ronjenju na dah Vanja Peleš, Budimir Šobat, Mirela Kardašević, Enes Ćerimagić, Ivana Aljinović, Hrvoje Škorić, Boris Milošić i Jakov Peljušić poslali su otvoreno pismo
Ivan Drviš: “Ronilački savez nenamjenski troši novac” – HRS: “Nismo informativni ured da dostavljamo izvješća!” | | Morski HR
Nastavlja se žestok otpor hrvatskih reprezentativaca protiv Hrvatskog ronilačkog saveza, kojem mjesecima spočitavaju nesposobnost i nenamjensko trošenje sredstava, za što su Državnom odvjetništvu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.