Najnapredniji i najskuplji američki nosač zrakoplova krenuo prema Sredozemlju!

Najnoviji i najnapredniji nosač zrakoplova američke mornarice krenuo je u utorak na svoje prvo operativno djelovanje iz Norfolka u Virginiji. Ovaj skupi, 13 milijardi dolara vrijedan brod, čiju su gradnju i testiranje obilježili brojni neuspjesi, krenuo je prema Europi.

USS Gerald Ford prvi je novi nosač zrakoplova konstruiran u više od 40 godina, a osmišljen je za djelovanje sa saveznicima u Sjevernoj Americi i Europi, javlja CNN.

Izgradnja nosača službeno je započela u studenom 2009., a naručio ju je 2017. bivši američki predsjednik Donald Trump, navodi se u priopćenju Američke mornarice.

Brod je prvi nosač zrakoplova klase Ford. Mornarica je započela izgradnju sljedeća dva nosača klase Ford, USS Kennedy i USS Enterprise.

Nosač zrakoplova ima novu, naprednu tehnologiju koja uključuje "gotovo tri puta veću količinu električne energije", u usporedbi s nosačima klase Nimitz i koristi elektromagnetski sustav lansiranja zrakoplova, ili EMALS.

Sustav EMALS koristi električnu energiju za lansiranje zrakoplova s ​​plovila umjesto ranijeg sustava parnog katapulta. Taj sustav omogućuje manje opterećenje zrakoplova i omogućit će smanjenje vremena između polijetanja, rekao je dužnosnik mornarice.

Foto: Američka ratna mornarica

Nosač također ima radar s dvostrukim pojasom, koji je napredniji radarski sustav. To je jedini nosač koji će imati ovakav radar, rekao je dužnosnik.

USS Gerald Ford i udarna skupina djelovat će sa saveznicima i partnerima u područjima odgovornosti 2. i 6. flote u Atlantskom oceanu i u Sredozemnom moru, rekao je dužnosnik američke mornarice. Raspoređivanje će biti kraće od standardnog šestomjesečnog raspoređivanja.

- Ovo raspoređivanje je prilika da se krene dalje i pokaže prednost koju Ford i njegovo zračno krilo (Carrier Air Wing - CVW - 8) donose budućnosti mornaričkog zrakoplovstva, regiji i našim saveznicima i partnerima - rekao je zapovjednik 12 eskadrile, Gregory Huffman.

"Ovo će raspoređivanje uključivati ​​"otprilike 9 tisuća pripadnika iz devet zemalja, 20 brodova i 60 zrakoplova" stoji u priopćenju američke mornarice. Zemlje koje sudjeluju u vježbi uključuju SAD, Kanadu, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku, dodaje se u priopćenju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najnoviji američki nosač zrakoplova prošao je morska ispitivanja nakon modernizacije | | Morski HR
Prvi američki nosač zrakoplova nove generacije, Gerald R. Ford, uspješno je završio morska ispitivanja uz obalu Virginije u pripremi za svoje prvo operativno raspoređivanje, javlja Naval Today . Prema
ISCURIO PORAZNI IZVJEŠTAJ Najskuplji brod američke mornarice ne može ni sebe obraniti | | Morski HR
Najnoviji i najskuplji ratni brod američke mornarice, Gerald R. Ford vrijedan 13 milijardi dolara, još nije pokazao da se može učinkovito obraniti od protubrodskih projektila i drugih prijetnji, prema