2 min. čitanja

Najmanji puni Mjesec - danas nas očekuje zanimljiva astronomska pojava

Najmanji puni Mjesec - danas nas očekuje zanimljiva astronomska pojava
Foto: Unsplash

SVIJET - Izađite večeras van i pogledajte kako izgleda 'mikromjesec', puni Mjesec u trenutku kada je najudaljeniji od Zemlje. Popularno se naziva i 'snježnim Mjesecom'.

Započela je još jedna godina, a s njom i zanimljive astronomske pojave. 2023. po tom je pitanju nešto skromnija od prethodnih - nema potpunih pomrčina ni supertijesnih konjunkcija, dok se s kometima nikad ne zna. Ipak, danas ćemo svjedočiti najmanjem punom Mjesecu.

Mjesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti te je u jednom trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje. Pojava kada je u položaju najbližem Zemlji naziva se perigej, a ona u najdaljem apogej.

Drugi pun Mjesec u ovoj godini događa se 5. veljače. Toga dana izlazi u 16:34, pola sata prije zalaska Sunca. Sljedećeg dana izlazi u 17:41, gotovo pola sata nakon zalaska Sunca. Popularno se naziva 'snježnim Mjesecom'.

U medijima će stoga za ovog punog Mjeseca vjerojatno izostati natpisi o velikom, plavom, žutom, crvenom ili kakvom već Mjesecu.

Jedan od razloga tomu je i činjenica kako je danas od nas udaljen preko 405.000 km, skoro najviše koliko mu putanja oko Zemlje dozvoljava. Za usporedbu, prosječna udaljenost iznosi oko 384.400 km.

U svakom slučaju, izađite večeras van i pogledajte kako izgleda 'mikromjesec' - puni Mjesec u trenutku kada je najudaljeniji od Zemlje, za razliku od 'supermjeseca' kako se popularno naziva puni Mjesec u vrijeme kada nam je najbliži.

Iz perspektive 'zemljana', razlika u promjeru između mikromjeseca i supermjeseca je 30 posto.

Za one koji vole horoskop, napomena - radi se o mjesečevoj mijeni koja će u svim horoskopskim znakovima probuditi novu energiju ili ih barem potaknuti da se trgnu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Večeras spektakl na nebu: Najveći ovogodišnji supermjesec | | Morski HR
Večeras će se na nebu moći vidjeti najveći ovogodišnji supermjesec. Naš poznati astronom Ante Radonić kazao je za N1 televiziju: - Mjesec je najbliže Zemlji danas u 11 sati i 12 minuta, bit će na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.