2 min. čitanja

Najljepša drvena brodica je pasara vlasnika Ivana Paola Pobora

Najljepša drvena brodica je pasara vlasnika Ivana Paola Pobora
Foto: Županijska lučka uprava Crikvenica

CRIKVENICA - U Crikvenici je osmu godinu zaredom održan natječaj za izbor najljepše drvene brodice s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica. Pobjedila je pasara privezana u Selcu.

Osmu godinu zaredom Županijska lučka uprava Crikvenica održala je natječaj za izbor najljepše drvene brodice s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje su dio crikveničke i hrvatske tradicije.

Županijska lučka uprava Crikvenica već dugi niz godina daje popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez za drvena plovila, a dobitnik nagrade za najljepšu drvenu brodicu u potpunosti je oslobođen plaćanja godišnje pristojbe za vez.

Ove godine najljepšom drvenom brodicom proglašena je pasara registarske oznake CK-362 vlasnika Ivana Paola Pobora iz Selca, privezane u luci Selce.

Pobjednica natječaja u vlasništvu je obitelji Pobor od 1957. godine. Plovilo je napravio Pobor Branislav iz Selca, stric trenutnog vlasnika, kod brodograditelja Jurić Marijana u Klimnu za svoje vlastite potrebe.

Dužina sagrađene drvene pasare je 6 metara, a širina 2 metra. Što se tiče opisa plovila, radi se o četverouglom obliku krme, način gradnje oplate je dodirni, oblik pramca je kosi, a od opreme posjeduje vesla. Pasara je izgrađena od hrastovog, jelovog i šmrikovog drva, koji su začavlani sa pocinčanim čavlima.

Zanimljivost je da je na napravljenu pasaru postavio motor jačine 7KS koji je sastavio sam i to od više dijelova raznih starih motora. Naime, to mu je bio zadatak praktičnog rada dok je bio apsolvent na Tehničkom fakultetu mašinskog odjela u Ljubljani. O izradi plovila postoji i svjedodžba gradnje i potvrda o postavljanju motora.

- Zahvaljujem Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica i ravnatelju Kružiću na dodijeljenoj nagradi. Ova nagrada mi zaista puno znači, jer je prepoznat moj trud i ulaganje u pasaru koja je od prvog dana u mojoj obitelji - navodi pobjednik ovogodišnjeg izbora Ivan Paolo Pobor.

- Izuzetno mi je drago da ponovno svjedočimo slučaju u kojemu je nagrađeno plovilo od dana gradnje do sada u istoj obitelji. Divno je biti svjedok ljubavi prema drvenim brodicama koja se prenosi iz koljena na koljeno. U današnje vrijeme održavanje drvenih brodica je ogroman izazov i trošak, pa je ovakav način ulaganja vremena i truda u odavanje počasti povijesti zaista hvalevrijedan. Za kraj, još jednom čestitam nagrađenom Ivanu Paolu Poboru - izjavio je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

O pobjedniku natječaja koji je bio otvoren od 29. ožujka do 07. travnja, odlučilo je povjerenstvo u kojem su bili Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić. Na natječaj su pristigle dvije prijave, a kriteriji odabira su bili kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, te ukupan dojam.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.