2 min. čitanja

Najgledaniji program uživo – Kamera na dnu mora ispred Šibenika!

ŠIBENIK – Šibenik meteo pokrenuo je zanimljiv projekt s podvodnom kamerom gdje u realnom vremenu možete pratiti što se zbiva na dnu mora. Ideja koja odiše entuzijazmom zaživjela je do te mjere da je nakon pokretanja 2016. godine bila najgledanija na popularnom web-cam servisu EarthCam, specijaliziranom za prijenose uživo iz svih krajeva svijeta.

Photo: Šibenik meteo

Kamerom uhvatili kradljivca periski

Kamerom su uhvatili kradljivca zaštićene školjke periske, ali i nekoliko rijetkih kornjača – glavatih želvi. Iz udruženja Šibenik meteo za Morski.hr kazali su da uz ideju koja je zaživjela prošle godine, traje suradnja sa Zavodom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković na Martinskoj kod Šibenika gdje su nakon automatske meteorološke postaje i sonde za mjerenje temperature mora došli na ideju da instaliraju prvu podvodnu online kameru na hrvatskom dijelu Jadrana.

Photo: Šibenik meteo

Najgledaniji “program” uživo

Projekt je uz financijsku potporu TZ Šibenik u rad pušten prije godinu dana i postigao je veliki uspjeh i zanimanje javnosti pa su ga prenijeli brojni mediji, a dva mjeseca je bila i najgledanija kamera na svjetskom webcam servisu EarthCam. Kamera je online 24h, potopljena je na dubini od 5m, 20m udaljenosti od obale i u večernjim satima od 20:30 do 00 h osvjetljenost podmorja osigurava reflektor.  Sama kamera je inovacija članova udruge, u projekt je utrošeno oko 100m internet i strujne instalacije. Krajem ljeta je u planu vađenje i remont kamere, izmjena vanjskog stakla, čišćenje opreme.

Photo: Šibenik Meteo

Šibenik meteo planira još…

Udruga je do danas instalirala tri automatske sonde za mjerenje temperature mora, u Rogoznici, Šibeniku i na otoku Krapnja, a uskoro je u planu montaža u Skradinu. Ove sonde za svoj rad koriste instalaciju sa kopna što uzrokuje probleme pri montaži pa su pokrenuli izradu bove koja će mjeriti temperaturu mora i pri tome biti potpuno autonomne jer će za rad koristiti energiju iz svog solarnog panela, a za prebacivanje podataka na server WIFI mrežu ili 3/4G mobilni internet. Projekt je trenutno u fazi testiranja i u planu  je već ovo ljeto instalacija bove na jednoj od šibenskih plaža, kazao je za Morski.hr predsjednik udruge Darko Begić.

Bez maske i peraja, podmorje u blizini Šibenika možete gledati sad  i ovdje!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.