Najbolje maslinovo ulje na svijetu radi najstarija istarska uljara

VODNJAN - Tekuće zlato u Uljari Vodnjan teče još od davne 1911. godine, a 111 godina kasnije ondje je proizvedeno ekstra djevičansko maslinovo ulje uvršteno među najbolja ulja na svijetu.

Prestižni vodič Flos Olei dodijelio je 96 bodova ekstra djevičanskom maslinovom ulju Salvela Buža, a nagrađeno ulje proizvedeno je u Uljari Vodnjan. Iako Uljara postoji od 1885. godine, za referentnu godinu uzima se 1911. jer je tada prvi puta uvedena moderna hidraulična preša.

Uljara je danas u vlasništvu Agroprodukta, koji vodi istarski poduzetnik Kristijan Floričić. Agroproduktov maslinik, smješten na jugu poluotoka, ima 12.000 maslina, a zadnja berba rezultirala je s 2.000 kvintala maslina, odnosno 120 hektolitara ulja.

Kvalitetu proizvedenog ulja potvrđuju nagrade s natjecanja New York International Olive Oil Competition, AVPA Pariz, Olive Japan i Flos Olei od 2014. godine.

Visoko ocijenjena Salvela Buža ima intenzivnu bistru zlatnožutu boju s nježnim zelenim nijansama. Aroma je prožeta voćnim notama nezrele rajčice, jabuke i banane, zajedno s aromatičnim naznakama bosiljka, metvice i peršina. Okus ulja je bogat i jak, s biljnim okusom boba, salate i celera. Gorčina je jasna, a pikantnost dobro uravnotežena, piše Maslinar.

Nagrađena Buža idealan je dodatak tjestenini s lososom, bruschettima s povrćem, salatama od leće, mariniranoj oradi, rajčicama punjenima rižom, juhama od slanutka, školjkama, kozjem siru..

PROČITAJTE JOŠ:

Istarskom maslinovom ulju Tonin, Flos Olei je ove godine dodijelio 96 bodova
Flos Olei preporuča uživanje u nagrađenom ulju uz predjela od morskih plodova, salatu od rajčice, juhe od mahunarki, pečeni krumpir, kozji sir i riblja jela. Obitelj Pastrovicchio brine se o 1500 stabala smještenih na površini od šest hektara. U posljednjoj berbi ubrano je 55 kvintala mas…