2 min. čitanja

Najavljena manifestacija "Dani hrvatskog pršuta" - Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski

Najavljena manifestacija "Dani hrvatskog pršuta" - Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski
Foto: Pixabay/Ilustracija

RIJEKA - Deveto izdanje manifestacije „Dani hrvatskog pršuta“ održat će se u Rijeci 21. i 22. travnja i okupit će najbolje proizvođače zaštićenih pršuta, a u kvalitetu proizvoda moći će se uvjeriti i građani, 22. travnja kada će na Korzu nagrađivani proizvođači po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje pršute.

Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski – koji je od četiri certificirana i na razini EU zaštićena pršuta ove godine najbolji, doznat će se u petak, 21. travnja, u hotelu Bonavia Plava Laguna u Rijeci gdje će manifestacija i započeti, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji održanoj u „Kašetici“, centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije.

Foto: Tea Cimaš / Grad Rijeka

- Manifestacija je natjecateljskog karaktera pa svake godine proizvođači certificiranog pršuta uoči Dana hrvatskog pršuta šalju svoje najbolje uzorke na ocjenjivanje. Šampionski pršut uvijek pobudi najveće zanimanje građana i turista drugog dana manifestacije koja se obično organizira na najfrekventnijem mjestu u gradu domaćinu - naglašava Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta koji okuplja dvadesetak proizvođača i organizira manifestaciju.

Prvi su Dani hrvatskog pršuta održani 2015. u Splitu i od onda se svake godine sele u drugi grad. Manifestacija po prvi puta dolazi u Rijeku, ali ne i na Kvarner. Drugo izdanje manifestacije održalo se na Krku odakle dolazi i prošlogodišnji šampion Vjekoslav Žužić.

- Iznimno nam znači što smo dobili ovu manifestaciju koja se bavi promidžbom i ocjenjivanjem premium proizvoda kao što su četiri zaštićena hrvatska pršuta. Već godinama potičemo naše proizvođače i usmjeravamo ih na specijalizaciju i dodavanje vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima, a tako ćemo nastaviti i u novom programskom razdoblju za koje trenutno izrađujemo sve potrebne dokumente sukladno europskoj i hrvatskoj zakonskoj regulativi. Drago mi je da su se kolege iz Klastera odlučili ove godine za Kvarner - poručio je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić istaknula je kako se ovaj grad želi razvijati u smjeru urbanog turizma s naglaskom na selektivnim oblicima među kojima eno-gastro zauzima posebno mjesto i ovakva događanja posebice u pred i posezoni rezultiraju time da ljudi dolaze u Rijeku.

Unatoč trendu otvaranja novih pršutana, moderniziranju starih i povećavaju proizvodnih kapaciteta, transformaciju na zeleno poslovanje u skladu s poljoprivrednom politikom, u Hrvatskoj se i dalje proizvodi dvostruko manje pršuta nego što je potražnja za njim. Proizvede ih se oko pola milijuna, a pojede dvostruko više, odnosno potroši se jednako domaćeg i pršuta iz uvoza.

- Bez obzira na poskupljenje mesa više od 50 posto te poskupljenje energenata i nedostatka radne snage, nije došlo do drastičnih povećanja cijena pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Korekcija cijena je neizbježna, kreće se od 10 do 15 posto, ali ne utječe na plasman, jer kad je kvaliteta u pitanju ljubitelji ove delicije ne pitaju koliko košta - kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge istarskog pršuta koji je jedini hrvatski pršut sa zaštitom izvornosti, dok ostala tri nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla, navode iz Grada Rijeke.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.