3 min. čitanja

Najavljen program 40. Međunarodnog Riječkog karnevala

Najavljen program 40. Međunarodnog Riječkog karnevala
Foto: Grad Rijeka

RIJEKA - Maškare u Rijeci službeno na vlast dolaze ovog petka, 20. siječnja, kada će riječki gradonačelnik Marko Filipović Meštru Sandiju predati ključeve grada, a kulminacija ovogodišnjih maškara bit će Međunarodna karnevalska povorka koja će se održati na Korzu 19. veljače.

Nakon dvije godine neodržavanja, Međunarodni Riječki karneval vraća se u svoje uobičajeno zimsko vrijeme, a ove će godine proslaviti svoje 40. izdanje.

Bogat program ovogodišnjeg karnevala najavili su riječki gradonačelnik Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ Mladen Brajan, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, Meštar Sandi Pribanić te još uvijek aktualna kraljica karnevala Dora Pilepić.

Službeni početak „petog godišnjeg doba“ počinje u petak, 29. siječnja, kada će se u Dvorani mladosti odabrati nova kraljica Riječkog karnevala, a riječki gradonačelnik predat će grad u ruke Meštra Sandija na radost i veselje svim ljubitelja maškara.

- Karneval je najpoznatiji brend našeg grada i našeg kraja i veseli me što ove godine slavimo velikih 40 godina i svi smo jedva dočekali da se naš karneval vrati u punom sjaju. Sve do 19. veljače kada nas očekuje Međunarodna karnevalska povorka održat će se brojna maškarana događanja od kojih svakako treba izdvojiti Dječju karnevalsku povorku, ali i tradicionalni humanitarni Gala party koji će se i ove godine u Guvernerovoj palači održati 18. veljače, dan uoči velike maškarane povorke. Kao i svake godine, posjetitelji ovog humanitarnog bala kojeg Grad Rijeka organizira u suradnji s Rotary klubom sv. Vid i uz potporu Turističke zajednice grada Rijeke bit će brojni predstavnici diplomatskog, političkog i gospodarskog sektora, kao i brojni ljubitelji maškara, a sva prikupljena sredstva ove su godine namijenjena opremanju prostora organiziranog stanovanja za korisnike i štićenike Doma za starije osobe Turnić koji pruža usluge osobama s teškoćama mentalnog zdravlja i članovima njihovih obitelji - rekao je gradonačelnik Rijeke.

"Novi gradonačelnik" za koji dan postat će Meštar Sandi Pribanić i njegova kraljica. Na mjesto Dore Pilepić, nakon tri godine vladavine doći će nova kraljica koja će biti izabrana između sedam prijavljenih kandidatkinja, predstavnica svojih maškaranih grupa na predstojećem izboru. I Meštar Sandi i kraljica Dora sretni su što su se maškare vratile svom izvornom terminu, bez ikakvih ograničenja.  

- Znam koliko se truda, vremena i novaca svake godine utroši na planiranje, organizaciju i izradu kostima i alegorijskih kako bi na Korzu sve bilo kako treba i zato posebne zahvale idu svim grupama i svim karnevalistima. Vjerujem da su pred nama dani dobre zabave i pozivam svih da dođu na neka od događanja, vjerujem da će pronaći nešto za sebe - rekao je Meštar Sandi, a kraljica Dora Pilepić svoju će krunu prepustiti svojoj nasljednici.

- Zahvaljujem svima što sam imala mogućnosti stvoriti tako lijepe uspomene u protekle tri godine. Svim kandidatkinjama želim sreću u petak i da se dobro zabave. Mene moja grupa čeka, pripreme i izrada kostima su u tijeku i vidimo se na Riječkom karnevalu - rekla je Dora Pilepić.

- Prije 40 godina tri su karnevalske grupe prošle po Korzu, bili su to Halubajski zvončari, Pehlinarski feštari i grupa Lako ćemo. Pretpostavljam da nitko tada nije ni slutio da će manifestacija s godinama toliko narasti i postati jedna od najznačajnijih zimskih manifestacija u Hrvatskoj, biti dobitnik brojnih nagrada kao i od strane inozemnih medija biti uvrštena  na popis zanimljivosti koje treba posjetiti u Europi. Veliki naglasak treba staviti i na Dječju karnevalsku povorku koja nam je garancija da će se maškarani običaji nastaviti - rekao je direktor Turističke zajednice Petar Škarpa.

Dodao je i kako će tijekom ovogodišnjeg karnevala biti organizirano i sedam humanitarnih događanja, ali i brojne karnevalske zabave diljem Rijeke, Snowboard session koji će se ove godine održati na Platku, Dani smijeha u Karnevalu u HKD-u, Noć krinolina i brojna druga događanja, javljaju iz Grada Rijeke.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.