3 min. čitanja

Najavljen Optimist Cup i Državno prvenstvo u  klasi Sljuka

Najavljen Optimist Cup i Državno prvenstvo u  klasi Sljuka

OPATIJA/IČIĆI - Yacht Club Croatia najavljuje ovogodišnje izdanje Optimist Cupa, koje će se  održati od 10. do 12. studenog u Ičićima, uz obalu predivne Opatije. Ovog vikenda, preko stotinu  jedriličara u klasama Optimist, ILCA i 470 pokazat će svoje vještine, dok će Državno prvenstvo za klasu  Sljuka dodatno uzdignuti ovu sportsku manifestaciju na međunarodnu razinu. Regata ove godine  dočekuje i posade iz Italije, potvrđujući svoj internacionalni karakter i učvršćujući vezu između Kvarnera i  globalne jedriličarske zajednice.  

Inače ove godine dogodila se neuobičajena situacija vezana uz regatu. Naime, lokalna dizajnerica  svjetskog glasa, Anja Zambelli, ovjekovječila je duh Opatije i njene bogate tradicije morem i jedrenjem  kroz plakat Državnog prvenstva za klasu Šljuka, inspirirajući se klasičnim linijama klase Sljuka, koja krasi  mora od 1932. godine te simbola Opatijske Rivijere Djevojke sa Galebom. Globalna stranica klase Šljuka - Snipe Today prepoznala je ovu vrijednost, dijeleći vijest s jedriličarima širom svijeta. Uskoro su počele  pristizati dirljive priče koje povezuju prošlost s sadašnjošću iz svih kutova svijeta.

Jedna posebna  fotografija stigla je iz Francuske od gospođe koja je poslala fotografiju gotovo identičnog kadra kao i  plakat na kojoj se vidi Djevojka s galebom i jedrilice klase Šljuka u pozadini uz dirljivu poruku da kada je  vidjela plakat se prisjetila svojih dolazaka u Opatiju na jedriličarske regate prije više od 50 godina. Dok se  jedan gospodin iz Teksasa, jedriličar klase Sljuka, javio sa porukom kako se sjeća Opatijske rivijere jer je tu  proveo svoj medeni mjesec 1967. godine, gospodin je i dalje aktivni jedriličar u klasi Šljuka te je izrazio  želju doći sljedeće godine u Opatiju te zajedriti Kvarnerom. 

Predsjednik kluba, Mladen Babac, s oduševljenjem ističe: "Divno je vidjeti kako ovakve regate doprinose  promociji našeg kraja i ponovno privlače goste koji sa sobom nose posebne uspomene na Opatijsku  rivijeru. Sve to odvija se u duhu zdravog sportskog nadmetanja." 

Prva regata započet će u petak u 12:30, dok će se subotnje i nedjeljne regate održati u jutarnjim satima,  prilagođavajući se vremenskim uvjetima. 

Iz kluba Yacht Club Croatia poručuju: „Zahvaljujemo se svima koji sudjeluju i pridonose organizaciji ovog  događaja, kao i turističkim zajednicama koje su neprocjenjiva podrška u stvaranju ovakvih događanja.“ 

Inače Yacht Club Croatia Yacht Club Croatia (YCC) osnovan je 1987. godine od strane Veljka Barbieria, utemeljitelja ACI-ja (Adriatic Croatia International Club). Osnivanje kluba, bila je manifestacija Veljkove  strasti prema jedrenju i pomorstvu, ali i njegove vizije da Hrvatska postane prepoznatljiva destinacija za  sve ljubitelje jedrenja.

Jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti kluba bio je organizacija Match Race  regate. Ta regata stekla je međunarodnu slavu i privukla je vrhunske jedriličare iz raznih dijelova svijeta.  Osim toga, pod zastavom YCC-a plovio je i Maxi krstaš No. 1, koji je ostvario izvanredne rezultate u  nekoliko svjetskih regata, dodatno potvrdivši ugled kluba na globalnoj sceni. 

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.