2 min. čitanja

Najavljen drugi vikend 56. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Najavljen drugi vikend 56. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu
Klapa Vinčace, Novi Vinodolski – Foto: FDK

OMIŠ – Pred nama je drugi vikend na 56. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Festivalski program seli se na Trg Stjepana Radića, popularnu Malu pjacu, na kojoj će biti održana tri koncerta, večer mješovitih klapa, te prva i druga izborna večer.

U petak, 1. srpnja, na rasporedu je natjecanje u kategoriji mješovitih klapa. Nastupit će ukupno sedam mješovitih klapa i to: Kurenat s Mljeta, Vruja iz Zadvarja, Puntadura s Vira, Kampaneli iz Donjih Kaštela, Koštil s Pupnata na otoku Korčuli, Dingač s Pelješca te Skradinski Buk iz Skradina. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić i Mojimir Čačija dodijelit će zlatni, srebrni i brončani štit s povijesnim grbom Grada Omiša dok će publika plaketom Zlatni omiški leut nagraditi klapu koja osvoji najviše njenih glasova. U revijalnom djelu večeri nastupit će mješovita vokalna skupina Filip Dević iz Splita uz pratnju instrumentalnog sastava.

U subotu, 2. srpnja, na Prvoj izbornoj večeri, deset ženskih i muških klapa borit će se za što bolji plasman i ulazak u Završne večeri 56. omiškog Festivala. Klape će nastupati redoslijedom nastupa koji je određen ždrijebom i to: Porto Re (ž) iz Kraljevice, Stine (m) iz Zagreba, Poj (m) iz Samobora, Zvizdan (ž) iz Posušja u Bosni i Hercegovini, Sagena (m) iz Zagreba, Figurin (ž) iz Zagreba, Krijanca (m) s Raba, Fjoret (ž) iz Tučepi, Pinguentum (m) iz Buzeta i Salona (ž) iz Solina.

Na drugoj izbornoj večeri 56. Festivala u nedjelju, 3. srpnja, nastupa dvanaest ženskih i muških klapa. Među njima su i tri debitantske klape koje prvi put dolaze u gradić na ušću rijeke Cetine. Redoslijedom određenim ždrijebom, nastupaju klape: Puntape (ž) debitantice iz Novog Vinodolskog, Delmati (m) iz Solina, Ventula (ž) iz Splita, Podvorje (m) iz Kaštel Sućurca, Mindula (ž) iz Okruga Gornjeg, Krunik (m) iz Kučina, Oželanda (ž) iz Zagreba, Banderija (m) debitanti iz Zagreba, Kostela (ž) debitantice iz Zadvarja, Dalmari (m) iz Maribora u Sloveniji, Teranke (ž) iz Pule i Žurnata (m) iz Svetog Filipa i Jakova.

Nakon obje izborne večeri bit će poznati svi sudionici završnice ovogodišnjeg Festivala u kategorijama ženskih i muških klapa. Po deset klapa nastupit će u finalima koja su na programu 15. i 16. srpnja. Ukupan broj osvojenih bodova u izbornim večerima odredit će i redoslijed nastupa klapa u završnim večerima, a ocjene će dijeliti ove godine pomlađeni stručni sud u sastavu: Mario Markovina, Antonela Burić, Ivo Lise, Antonija Tomas i Mojimir Čačija.

Svi koncerti na Trgu Stjepana Radića počinju u 21 sat, a voditeljica programa je Edita Lučić Jelić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.