Nagrađivani fotograf National Geographica pojašnjava kako slikati zvjezdano nebo iznad Jadrana

Volite tamno noćno nebo i želite fotografirati zvijezde i Mliječnu stazu a ne znate kako početi? Ne tražite dalje. Svoje višegodišnje iskustvo nagrađivani brački fotograf Božan Štambuk pretočio je svoje znanje u jednostavan vodič koji će puno toga objasniti, ali i ohrabriti one koji smatraju da nemaju dobru opremu za osjetljivo snimanje zvijezda.

– Cilj na kojem radim već 4 godine je popularizacija ne samo prirodnih ljepota i kulturne baštine otoka Brača, već i tamnog noćnog neba u Hrvatskoj kojeg je potrebno zaštititi od svjetlosnog onečišćenja. Otkako radim na projektu Odiseja Brač – More Zvijezda često dobivam upite o tehnici astrofotografije i odlučio sam na jednom mjestu pretočiti svoje višegodišnje znanje kako bi oni koji nisu upoznati s tom tehnikom lakše krenuli sa snimanjem svojih prvih pejzažnih astrofotografija – kaže za Morski HR Božan Štambuk.

Foto: Božan Štambuk

Pejzažna astrofotografija je napredna vrsta fotografije i ovaj vodič pretpostavlja da su vlasniku fotoaparata jasni fotografski koncepti ekspozicije i kompozicije. Ako tek počinjete s fotografijom, preporučuje prije upuštanja u astrofotografiju izdvojiti malo vremena za proučavanje tih osnova i vlastite opreme.

No, Božan ipak u startu ohrabruje, jer, kako kaže, ne treba vam razna skupocjena oprema.

– Moje fotografije s najjeftinijim Nikon DSLR-om bile su dovoljne kvalitete za objavu u National Geographic-u, pobjedu na natječaju i za brojne izložbe. Skupa oprema ne nadomješta manjak vještine i kreativnosti. Primjeni savjete iz ovog vodiča, eksperimentiraj i pronađi svoj stil, dobre fotografije će doći prije nego što misliš – poručuje.

Foto: Božan Štambuk

Koja oprema i programi su vam potrebni, kako isplanirati snimanje, kako u konačnici obraditi fotografiju i još par praktičnih savjeta, uz nešto strpljenja i puno upornosti, moglo bi vas dovesti do rezultata koje možda ni sami niste očekivali.

Savjete o osnovama astrofotografije pogledajte OVDJE,  kako to radi majstor, pogledajte u videu ili člancima niže.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: SPOJ SVEMIRA I JADRANA Prizori “Bračke odiseje” koji su završili i u NASA-i
VIDEO Nevjerojatan timelapse kometa Neowise iznad otoka Brača