2 min. čitanja

Nacionalni park Mljet utrostručio subvenciju uzgoja autohtonih mljetskih sorti vinove loze

Nacionalni park Mljet utrostručio subvenciju uzgoja autohtonih mljetskih sorti vinove loze
Foto: NP Mljet

MLJET – Suradnja između Javne ustanove “Nacionalni park Mljet” i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započela je u ožujku 2019. godine sa zajedničkim ciljem da se stare mljetske sorte vinove loze evidentiraju, sačuvaju, analiziraju i potencijalno gospodarski eksploatiraju, a da se i obnovom zapuštenih polja revitalizira poljoprivreda na otoku Mljetu. Tada su prikupljeni probni pupovi kuljenače te poslani u rasadnik na razmnožavanje.

Prvi cijepovi su bili spremni 2020. godine, a rezultate istraživanja, kroz koje je napravljena DNA analiza za dokaz autohtonosti sorti te planove za budućnost mrkuše i kuljenače predstavio je izv. prof. dr. sc. Marko Karoglan sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu na predavanju održanom u listopadu 2019. godine. Uz degustaciju vina prof. dr. sc. Karoglan je kušao i analizirao mlada vina mljetskih vinara.

Foto: NP Mljet

Dosad su održana tri predavanja – savjetovanja za zainteresirane otočane te je najavljena i izrada priručnika domaćim vinogradarima i vinarima koji će sadržavati brojne savjete za berbu i proizvodnju.

Foto: NP Mljet

Trenutno stručna služba Ustanove radi na evidentiranju i obilježavanju trsova mrkuše i kuljenače, za koje smo prošle godine ustanovili da je riječ o izvornim, mljetskim sortama. Cilj je zaštita tradicijskih vrijednosti, ali i očuvanje mljetskih sorti pa će Javna ustanova “NP Mljet” nastaviti s poticajima za tradicionalnu poljoprivredu kroz subvencije lokalnom stanovništvu, a za autohtone mljetske sorte vinove loze poticaji će se utrostručiti.

Foto: NP Mljet

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.