Nacionalni park Brijuni slavi 40. rođendan

Jedan od najposjećenijih Nacionalnih parkova u Hrvatskoj ove godine posebnu pozornost želi posvetiti zaštiti prirodnih i kulturnih znamenitosti, stoga planiraju brojne edukacija, kongrese i predavanja.

Na južnom dijelu zapadne obale istarskog poluotoka smjestilo se 14 otoka, a svaki od njih je kulturno, povijesno i prirodno područje pod posebnom zaštitom.

Prilikom uobičajenih obilazaka otočja sve o zaštiti posjetiteljima prenosi stručno osoblje, a radi zaštite biljaka i životinja postoje posebna pravila ponašanja, prenosi HRT.

Osamdeset posto površine parka je morski dio i vrlo velika većina od toga je zona u kojoj se ne smije ribariti. Za određena područja na kopnu ipak je potrebno malo pomoći prirodi, tako su ove godine započeli s revitalizacijom jednog močvarnog staništa.

Prirodnu vrijednost parka čuvaju i reguliranjem broja posjetitelja.

- Ono što nas spašava je da smo mi otok, ako se želi ići na veliku Brijun mora se ići brodom, s tim reguliramo broj psojetitelja i tako možemo izbjeći taj masovni turizam - ističe glasnogovornica NP- a Brijuni Reanna Brajković Relić.

U ovoj godini 40. će obljetnicu posebno proslaviti - edukacijama, kongresima i predavanjima naglašavat će važnost zaštite kulturne i prirodne baštine.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jelenu aksisu na Brijunima prijeti istrebljenje - EU ga prije nekoliko mjeseci stavila na popis invazivnih vrsta koje treba potamaniti
Na Brijunima trenutno živi 300-tinjak jelena aksisa kojima prijeti istrebljenje! Doznala je to ekipa Istre24 i to slučajno, nakon što su propitkivali komercijalni lov u nacionalnom parku Brijuni, a koji je pak nakon njihovog pisanja, ukinut. No čini se da za jelene aksise nema spasa, ni nakon što j…