Na vrhu Grenlanda prvi put u povijesti umjesto snijega zabilježena kiša!

Na vrhu goleme ledene kape Grenlanda (3216 metara) prvi put u povijesti zabilježena je kiša! Uobičajeno je, naime, da na najvećem otoku na Zemlji pada snijeg, no promjena vrste oborina jasan je znak klimatske krize.

Američki znanstvenici čija je baza u blizini vidjeli su da je kiša padala 14. kolovoza, no nisu imali instrumente za mjerenje padalina jer su oborine bile doista neočekivane. Diljem Grenlanda iz oblaka je ispušteno oko 7 milijardi tona vode, piše Guardian.

Kiša je padala tijekom iznimno vrućih tri dana na Grenlandu kada su temperature bile mjestimično 18 °C veće od prosjeka. Kao rezultat toga, diljem otoka dogodilo se masivno topljenje leda i to na području 16 puta većem od Hrvatske!

Zaključak nedavnog izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama je da emisije ugljika uzrokovane ljudskim aktivnostima nedvojbeno zagrijavaju planet i izazivaju utjecaje poput topljenja leda i podizanja razine mora.

U svibnju su znanstvenici izvijestili da se značajan dio ledenog pokrova Grenlanda približava kritičnoj točki,nakon čega bi ubrzano otapanje postalo neizbježno čak i ako bi se globalno zagrijavanje zaustavilo.

– Ono što se događa nije jednostavno toplo desetljeće ili dva u lutajućem klimatskom obrascu. Ovo je bez presedana. Prelazimo pragove koji se ne vide tisućljećima, i iskreno, to se neće promijeniti dok ne prilagodimo ono što radimo zraku – kazao je za CNN znanstvenik iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu na Sveučilištu Colorado, koji je izvijestio o kiši na grenlandskom vrhu, Ted Scambos.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Grenland u jednom danu izgubio toliko leda da potopi cijelu Floridu s 5 cm mora!
LEDU NA GRENLANDU VIŠE NEMA SPASA Ne može se sačuvati čak ni da zaustavimo klimatske promjene