2 min. čitanja

Na Visu srušena poznata Češka vila – Gradonačelnik: “Investitor će napraviti novu!”

Na Visu srušena poznata Češka vila – Gradonačelnik: “Investitor će napraviti novu!”
Foto: Issa-Vis-Kut / Facebook / Screenshot

VIS – Jedan od najpoznatijih objekata na Visu, na daleko poznata Češka vila, srušena je. Razloga za zabrinutost nema, kaže viški gradonačelnik Ivo Radica.

– Vilu je srušio privatni investitor iz Južne Afrike, no napravit će novu, identičnu. Za sve postoje dozvole i suglasnosti – kaže Ivo Radica za Dalmatinski portal.

– Statika kuće nije bila odgovarajuća, a vidite što se događa i s potresima, pa je odlučeno da se sruši stara i izgradi nova Češka vila – ispričao je pak gradonačelnik Visa za tportal.

Cijela investicija, uvjerava, radi se sukladno urbanističkim planovima, projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli.

Na ovom poluotoku zapravo je započelo uređenje velikog turističkog kompleksa čija je zgrada s prijelaza prošlog stoljeća tek manji dio: na golemoj površini od preko 70 tisuća četvornih metara izgradit će se i hotel, više luksuznih vila i niz drugih sadržaja.

– Imat ćemo jednu od najljepših turističkih zona na Jadranu, primjer održivog turizma. Sve su definirali urbanisti: na jako velikom prostoru nalazit će se tek 160 turističkih kreveta – hvali se Radica.

Investitor u ovaj projekt jest Philip Vermeulen iz Južnoafričke Republike, koji posluje u Hrvatskoj preko tvrtke nazvane njegovim imenom i prezimenom, a Višanima je poznat po projektima koji su ih uglavnom razočarali. Prije punih osamnaest godina za 1,6 milijuna eura kupio je bivši pogon Jugoplastike u Visu i njemu nije izgradio hotel, nego ga iznajmio Veleučilištu. Godinu kasnije za 14,7 milijuna kuna kupio je nekad slavnu tvornicu za preradu ribe Neptun u Komiži, da bi potom prodao strojeve u Srbiju i ostao tek na praznim pogonima, koje danas uglavnom iznajmljuje lokalnim ribarima za skladište.

Viški gradonačelnik uvjeren je da će velika investicija u prostor oko Češke vile ići u potpuno drugačijem smjeru, premda tvrdi da s Vermeulenom – ne komunicira.

– On nije u Hrvatskoj, a poslove valjda vode njegovi ljudi – kaže Radica.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrtka s neobičnom adresom osnivača poslala jedinu valjanu ponudu za kupnju Češke vile na Visu
Vlada prodaje bivšu vojarnu “Češka vila” u Visu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.