2 min. čitanja

Na Viru umirovljenicima podijelili milijun kuna

Na Viru umirovljenicima podijelili milijun kuna
Foto: Kažimir Škrbić

VIR – Umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenima i osobama starijima od 65 godina, na otoku Viru se uručuju rješenja za isplatu jednokratne materijalne potpore povodom božićnih blagdana i novogodišnjih praznika.

Od srijede i četvrtka provodi se podjela rješenja za isplatu jednokratne materijalne potpore prema socijalnim kategorijama stanovništva povodom božićnih blagdana i novogodišnjih praznika, i to u pojedinačnom iznosu od 1.000 kuna. Ovu novčanu potporu koju koriste umirovljenici, korisnici Centra za socijalnu skrb, nezaposleni i osobe starije od 65 godina, Općina Vir provodi gotovo dva desetljeća sa sve većim iznosima, a zbog velikog interesa stanovnika Vira i ukupnog broja podnesenih zahtjeva, rješenja će se prema prethodno utvrđenom rasporedu uručivati još sutra u petak te u ponedjeljak 21.veljače. Na adresu Općine Vir stiglo je 1.105 zahtjeva za dobivanje božićnice, što je najveći interes ikad, a pozitivno je riješeno čak 963 zahtjeva s ukupnim iznosom od 963.000 kuna.

– Nastavljamo s provođenjem mjera i davanja potpora u sklopu naše socijalne politike. Umirovljenici i druge socijalne kategorije stanovništva uvijek mogu računati na podršku i financijsku pomoć svoje općine, kao i studenti, roditelji školske djece i novopečeni roditelji kojima ćemo rješenja o potporama i stipendijama uručiti sljedeći tjedan – istakao je virski općinski načelnik Marino Radović. U društvu predsjednika Općinskog vijeća Antonija Vučetića, direktora virske Turističke zajednice Srđana Liverića, drugih komunalnih direktora i općinskih pročelnika, Radović je Virankama i Viranima još uručio poklon pakete iz marketinške kampanje I love Vir. Upravni odjel za opće, pravne poslove i lokalnu samoupravu odradio je ovaj posao, a podjela rješenja organizirana je na Trgu svetoga Jure ispred zgrade Općine Vir prema abecednom redoslijedu, pa je Žarko Banović bio među prvima koji su potpisali dokument rješenja.

– Na Viru sam već šest godina, a supruga i ja smo doselili smo iz Zagreba odmah nakon umirovljenja. Postoje neke prednosti života u većem gradu, ali sve je to neusporedivo s ljepotom i kvalitetom života na otoku Viru. Uživamo u svojim umirovljeničkim godinama i s nestrpljenjem očekujemo ugostiti djecu i unuke koji su u Njemačkoj – kaže umirovljenik Banović.

Negativno riješenih zahtjeva bilo je 142, uglavnom zbog nepodmirenih komunalnih računa ili zahtjeva dostavljenih izvan roka, no kako je dosad bila praksa da se u slučaju podmirivanja komunalnih dugovanja naknadno uvaže takvi zahtjevi, valja očekivati kako će broj pozitivno riješenih zahtjeva biti okruglih tisuću.

Foto: Kažimir Škrbić

Dva desetljeća novčanih potpora za umirovljenike, od 300 do 1.000 kuna

Novčana potpora koja se socijalno i društveno ugroženim kategorijama stanovništva dijeli dva puta godišnje – jednom kao božićnica i drugi put kao uskrsnica – predstavlja jednu od važnijih stavki socijalne politike koju od 2003. provodi virska općinska uprava. Njezin ukupni iznos za korisnike je 2.000 kuna, a sve je počelo s potporom od 300 kuna prije 19 godina, potom je taj iznos potpore povećan na 500 kuna uz obećanje kako će se iznos povećavati onda kada to budu dopuštale mogućnosti. Zaokružen je na pojedinačni iznos od 1.000 kuna.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.