1 min. čitanja

Na Veloj Pržini u Lumbardi organiziraju povratak morskih kornjača u prirodu

Na Veloj Pržini u Lumbardi organiziraju povratak morskih kornjača u prirodu
Foto: Aquarium Pula

LUMBARDA – Uoči Svjetskog dana morskih kornjača, koji se obilježava 16. lipnja svake godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Centrom za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula, organizira manifestaciju povratka morskih kornjača u prirodu.

Dvije glavate želve (Caretta caretta), imena Luka-Amadeo i Mini Koko, pronađene su i spašene u akvatoriju otoka Korčule. Sada su se potpuno oporavile i krajem tjedna će biti vraćene u more.

Foto: Vela Pržina/Morski HR

Događaj će biti javnog karaktera kako bi se podigla svijest javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača na području cjelokupne obale Jadranskog mora. Morske kornjače izložene su ljudskim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku kao što su: otpad u moru, klimatske promjene, protuzakoniti lov, pomorski promet, izljevi nafte, umjetna rasvjeta, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, te destruktivne ribolovne tehnike. Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije životinjske vrste, te su strogo zaštićene u Republici Hrvatskoj temeljem Zakona o zaštiti prirode, odredbama Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama te brojnim nacionalnim i međunarodnim propisima.

Iz Općine pozivaju lokalno stanovništvo, a posebice djecu, da se pridruže događaju puštanja oporavljenih morskih kornjača u prirodno stanište te da svojim sudjelovanjem doprinesu podizanju svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.

Puštanje kornjača održat će se u nedjelju, 19. lipnja na plaži Vela inu Lumbardi s početkom u 19 sati. Za dolazak je potrebna prethodna prijava, a detalji su na ovoj POVEZNICI.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.