Na stijenama kampa kod istarskih Bala pronađen uginuli dupin

BALE – Pulski liječnik i stručnjak za hiperbaričnu i podvodnu medicinu dr. Mario Franolić u današnjoj šetnji uz obalu ugledao je uznemirujući prizor, tijelo dupina, kojeg je more nanijelo na stijene turističkog kampa kod Bala u Istri.

– Danas rano poslijepodne sam ga našao dok sam bio u šetnji – kazao nam je dr. Mario Franolić.

Foto: Mario Franolić

– Bale u Istri, kamp Mon Perin. Na jednoj fotki s GPS sam označio i koordinate. Prijavio sam na 112 da bi veterinari došli po truplo – pojasnio je dr. Franolić.

Čini se da na tijelu mrtve životinje ima i nekoliko rana, no stručnjaci su već napominjali da većina ozljeda u ovakvim slučajevima nastaje udaranjem tijela uginule životinje o morsko dno dok pluta u plićaku.

Podsjetimo, u slučaju pronalaska uginulog morskog sisavca, svakako treba slijediti protokol za dojavu pronalaska uginulih i ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, u koje spada i dobri dupin.

Foto: Mario Franolić

Kada građanin zove 112, potrebno je navesti točnu lokaciju gdje se životinja nalazi i opis onoga što vidite.

Također je poželjno fotografirati životinju iz različitih kutova, također i izbliza, a korisno bi bilo uz životinju staviti neki predmet kao referencu veličine, baš kao što je to ovaj put napravio dr. Franolić.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

More kod Rogoznice izbacilo uginulog dupina na plažu, bio je pun ožiljaka