2 min. čitanja

More kod Rogoznice izbacilo uginulog dupina na plažu, bio je pun ožiljaka

More kod Rogoznice izbacilo uginulog dupina na plažu, bio je pun ožiljaka
Foto: Kika Vukoja / DD

ROGOZNICA – Na plaži između Koprišća i Župe, na području općine Rogoznica, danas je uočen uginuli dupin.

Beživotno tijelo dupina stoji oko dva metra od mora, i vjerojatno ga je izbacilo more za vrijeme juga koje je puhalo na ovom području posljednjih dana, piše Dalmacija danas.

Na tijelu dupina se mogu vidjeti brojni ožiljci, a djelatnik Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Jure Miočić-Stošić koji ima višegodišnje iskustvo u istraživanju velikih morskih sisavaca kazao je da se vjerojatno radi o odraslom mužjaku dobrog dupina.

– Razvidno je da na tijelu ima puno rana, ali je važno napomenuti da većina ozljeda u ovakvim slučajevima nastaje udaranjem tijela uginule životinje o morsko dno dok pluta u plićaku – pojašnjava Miočić-Stošić koji ne bi nagađao o uzroku smrti ove jedinke.

– Najbolje ja zvati 112. Oni će kontaktirati nadležnu veterinarsku službu te će postupiti po dojavi. Ukoliko okolnosti dopuste, utvrdit će i razlog uginuća životinje. Svakako treba slijediti protokol za dojavu pronalaska uginulih i ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, u koje spada i dobri dupin – pojašnjava za Dalmaciju danas postupak u slučaju pronalaska nasukane morske životinje.

– Kada građanin zove 112, potrebno je navesti točnu lokaciju gdje se životinja nalazi i opis onoga što vidite. Također je poželjno fotografirati životinju iz različitih kutova, također i izbliza, a korisno bi bilo uz životinju staviti neki predmet kao referencu veličine – kaže Miočić-Stošić.

Dodaje da je dobro slikati leđnu peraju jer se po njoj, ako je dovoljno očuvana, može čak prepoznati o kojoj se točno jedinki radi.

– U slučaju da se radi o nasukanom dupinu, moguće je prepoznati identitet jedinke usporedbom s bazom podataka iz dosadašnjih istraživanja. Dupini se razlikuju po obliku leđne peraje i prirodnom obojenju, odnosno vidljivim ožiljcima koji nastaju usljed ozljeda zadobivenih tijekom života.

U svakom slučaju, nije preporučljivo da ljudi diraju uginulu životinju, a to je čak i zabranjeno – zaključuje MiočićStošić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pronađeni uginuli dupin nije ubijen ljudskom rukom
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.