2 min. čitanja

Na Šolti prvi put udruga koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju

Na Šolti prvi put udruga koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju
Foto: Josip Kević / Facebook

GROHOTE - Djeca s poteškoćama u razvoju na otoku Šolti po prvi put imaju udrugu koja će se se brinuti o njihovom razvoju, riječ je o nedavno osnovanoj Udruzi Osmijeh iz Grohota.

Kako vratiti osmijeh djeci Šolte, najmlađima s poteškoćama u razvoju? Godinama su se pitali u brojnim obiteljima djece s poteškoćama u razvoju jer su zbog svakog pa i najmanjeg problema morali ići u Split.

Sada će formulu za njihov sretniji život pokušati pronaći članovi nedavno osnovane Udruge Osmijeh iz Grohota, kojoj je cilj socijalna integracija svih dobnih skupina na Šolti, s naglaskom na pomoći djeci s poteškoćama u razvoju.

Zašto Udruga Osmijeh na Šolti i zašto baš sada, odgovara Ina Pavić, predsjednica Udruge Osmijeh u Grohotama.

- Na našem otoku do sada nije bilo udruge koja bi se bavila socijalno ugroženim skupinama, posebno djecom s poteškoćama u razvoju. Roditelji su zbog svakog pa i najmanjeg problema morali ići u Split što im je stvaralo dodatne teškoće, a sada bi pokretanjem ove Udruge, svima željeli omogućiti pomoć tu, na otoku. – kaže Ina Pavić.

Kako bi predstavili Udrugu, ali i dobili vjetar u leđa nedavno su tako organizirali cjelodnevnu manifestaciju 'Sportom za Osmijeh', uz pomoć Općine Šolta i TZ Šolta.

- Bilo je izvrsno, odigran je Malonogometni turnir ”4 kafića”, a posebna atrakcija bili su moto klubovi Veterani, Fjaka, Vuk Samotnjak i mnogi njihovi prijatelji - kaže Ina Pavić.

Članovi nogometne ekipe, maleni i veliki, ostavili su, kako se to popularno kaže, srce na terenu, a vrijedni kuhari i njihovi prijatelji pobrinuli su se da nitko ne ostane gladan ni žedan. Posebno su, kažu Šoltani, pri organizaciji manifestacije, zahvalni Jadroliniji i šoltanskim ugostiteljima.

Manifestacija 'Sportom za Osmijeh' tek je prva u nizu predstavljanja Udruge koja će, kako se nadaju, vrlo brzo imati i prve, konkretne projekte.

Tako će u suradnji s Rehabilitacijskim centrom Inkludo započeti s pomoći djeci s teškoćama u razvoju. -Osim najmlađima želimo pomagati i starijim stanovnicima Šolte, poticati empatiju, zajedništvo i pozitivan stav prema svima jer samo tako možemo ići naprijed s osmijehom na licu, kažu na Šolti.

Uz njih je od samog osnivanja Općina Šolta, načelnik Nikola Cecić Karuzić, bez čije podrške ne bi mogli krenuti u ovaj izazovan projekt, vrijedna je i logistika kao i stručna pomoć splitskog Centra za socijalnu skrb, a nadaju se i pomoći ostalih institucija.

U dogovoru s čelnicima O.Š. Grohote koristit će školske prostorije, no krajnji cilj im je pronalazak stalnog smještaja na otoku, prilagođenog za djecu s poteškoćama u razvoju.

Za početak, trude se prikupiti sredstva za nabavu opreme pri terapeutskom radu s djecom, zahvalni su donatorima, te vjeruju da su započeli novu, divnu šoltansku priču.

Priču kojom Udruga Osmijeh vraća osmijeh na licima Šoltana.

Ojdana Koharević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.