2 min. čitanja

Na šibenskom području mnoštvo je lokalnih problema - Vlast predlaže opći akt

Na šibenskom području mnoštvo je lokalnih problema - Vlast predlaže opći akt
Foto: Boris Kačan

Na šibenskom području zaredali su se skupovi mještana nezadovoljnih odnosom gradske uprave prema lokalnim problemima. U nekim mjestima nezadovoljni su i radom vijeća mjesnih odbora pa traže njihovo raspuštanje. U tajništvu Grada kažu - dugo uopće nije bilo zahtjeva za sazivanje zborova mještana, a predlažu i donošenje posebnog propisa.

Kaprijani se bune zbog ceste do trajektnog pristaništa.

- Od 2018. se prosvjeduje. Nas niko ne čuje, a gospodin Burić je ima šest godina da napravi cestu. Zato molimo gospodina Burića da napravi cestu i da prekine ovaj cirkus - kazala je za HRT Barbara Klisović.

Kaprijani opet blokirali pristup trajektu na novom pristaništu - Žele cestu i prijevoz do kuća
Novi prosvjed šibenskih otočana. Na otoku Kaprije prošlog je ljeta izgrađeno novo trajektno pristanište, vrijedno više od 3 milijuna eura, no brodovi i dalje ondje ne pristaju. Trajekt je danas drugi put trebao pristati na novu rivu, no to se nije dogodilo. Dvadesetak Kaprijana još je jednom zaustavilo

Mještane Zatona i Rasline muči rekonstrukcija priključka na Jadransku magistralu.

- Pozivam Grad Šibenik da se skriva iza Hrvatskih cesta i da nam odgovori na sve ovo ovi ljudi i svi mi to zavrjeđujemo - rekao je Miljenko Bura iz Rasline.

No, glas građana kao da nitko ne čuje. Naime, u Sitnom Donjem mjesni je odbor čak šest mjeseci otezao sa sazivanjem zbora mještana, koji su uz ostalo zabrinuti i zbog mogućeg zatvaranja škole.

Zahtijevali su i raspuštanje mjesnog odbora, što je prema nekima obvezujuća odluka.

- Raspustiti vijeće gradske četvrti može i na zahtjev gradonačelnik, ukoliko se učestalo krše zakoni o lokalnoj upravi i samoupravi, odnosno, provodi nekakva samovolja koja nije u skladu sa mišljenjem većine, a to je zbor građana, smatra - Davor Živković, predsjednik Vijeća gradske četvrti Stari Grad.

No, u tajništvu Grada takvo su tumačenje odbacili. Ipak, nakon brojnih prosvjeda i traženja zborova građana, predlažu - poseban propis.

- Očito sada ipak to zahtjeva nekakvu pravnu regulaciju, pa smo zbog toga odlučili izraditi opći akt koji smo se obvezali sukladno Statutu Grada Šibenika - rekao je Ante Galić, pročelnik Tajništva grada Šibenika.

Prema tom prijedlogu, daje se mogućnost da sazivanje zbora građana zatraže i birači sami - njih 10 posto, dok su dosada to pravo imali samo mjesni odbori, gradsko vijeće ili gradonačelnik, piše HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.