Na riječkom Korzu zanimljiva izložba: “Izvanbrodski motori iz Kopra”

RIJEKA – Na postamentima Grada Rijeke na Korzu u utorak, 1. lipnja 2021. u 12.00 sati otvara se izložba “Izvanbrodski motori iz Kopra”.

Izložbom „Izvanbrodski motori iz Kopra” želi se obilježiti 15 godina suradnje između Zajednice tehničke kulture Rijeka i Tehniškog muzeja Slovenije, kojoj se kasnije pridružio i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja.

Program se odvija u okviru 75. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture i uz potporu Grada Rijeke, Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu.

Suradnja s Tehničkim muzejom Slovenije započela je 2006. godine izložbom o Nikoli Tesli u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Nakon kraćeg vremenskog prekida, suradnja se nastavlja zajedničkom organizacijom niza izložbi u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja uz partnerstvo sa samim Muzejom. Na taj način organizirano je 10 izložbi od kojih se mogu istaknuti: “Ukroćena struja”, „Od vijaka do junaka“, „Leteći čovjek, Stanko Bloudek“; “Juraj Georg Vega”, “Povijesti tehničke kulture”, “Zvukovi”, “Super svjetlost”, “Strojevi za računanje”, Mjerni instrumenti tvornice Iskra”.

Tehniški muzej Slovenije je u 90-ima prikupio zbirku proizvoda iz tvornice Tomos iz Kopra. Pored motocikala i mopeda koji su im bili glavni proizvod, našlo se i nekoliko izvanbrodskih motora koji danas ilustriraju razvojni put tog segmenta proizvodnog programa tvornice. Tomosovi mali izvanbrodski motori bili su po svojoj kvaliteti na samom svjetskom vrhu te dobro poznati i izvan granica bivše države.

Na izložbi Izvanbrodski motori iz Kopra na grafički pripremljenim plakatima predstavljeni su najznačajniji predstavnici te skupine proizvoda, kao i neki primjerci koji nisu dočekali serijsku proizvodnju i koji su u 90-ima bili spremni za tržište (kada se tvornica odlučila za obustavu programa).

Izložbu postavlja Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s partnerima, Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, a ispred Primorsko-goranske županije na svečanom otvaranju sudjelovati će pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

TOMOS 4 Priča o legendarnoj penti