2 min. čitanja

Na plaži južnog Jadrana pronađena glavata želva s teškom ozljedom glave

Na plaži južnog Jadrana pronađena glavata želva s teškom ozljedom glave
Foto: Institut za biologiju mora

Na plaži Plavi horizonti u Crnoj Gori primjećena je mlada jedinka glavate morske želve (𝑪𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂 𝒄𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂). Gđa Milica Katić s prijateljicom Jovanom obavijestila je Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Izlaskom na teren, ustanovljeno je da kornjača ima tešku ozljedu glave koja nije novijeg datuma, a moguće i frakturu lobanje uz oštećenje mozga. Iako Institut još uvijek nema centar za oporavak morskih kornjača, s obzirom na izuzetno loše stanje ove kornjače, a budući da je u pitanju mlada jedinka koja još nije dosegla punu veličinu, odlučeno je da se prenese u Institut i smjesti u karantenski dio akvarija kako bi joj pokušali pružiti pomoć i liječenje.

- Posebno smo zahvalni kolegama i prijateljima iz Akvarija Piran , dr Manji Rogelji iz Slovenije i Aquariuma Pula iz Hrvatske, dr. Mileni Mičić i njenom timu, na svesrdnoj pomoći i instrukcijama, te veterinaru dr. Marku Petričeviću na stručnoj pomoći - kazali su iz crnogorskog Instituta za biologiju mora.

Glavate želve u Hrvatskoj strogo zaštićene

Glavate želve solitarne su životinje koje obitavaju na 1-2 km od obale gdje se hrane organizmima s morskog dna. Poznato je da se ne zadržavaju u blizini obale, pogotovo ne u plićaku, stoga sumnjamo da se radi o jedinci/jedinkama koje su bile uznemirene, ugrožene ili ozlijeđene, a moguć uzrok tome je i intenzivan pomorski promet.

U većem broju borave u sjevernom Jadranu koji im predstavlja glavno mjesto ishrane dok na jugu i oko grčkih otoka polažu jaja. Kao odrasle jedinke nemaju prirodnih predatora ali čovjek i njegove aktivnosti su im jedna od glavnih prijetnji.

Procjenjuje se da se u Jadranu slučajno godišnje ulovi oko 2500 jedinki. Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u mreže 85 % je ulovljeno kočarenjem. Poznato je da morske kornjače konzumiraju plutajući plastični otpad (prozirne plastične vrećice) koji izgledom podsjeća na meduze (kojima se hrane) te da veća količina plastike u želucu izaziva poteškoće, smetnje prilikom hranjenja, ali i smetnje u regulaciji plovnosti što dugoročno izaziva uginuće jedinki. U Jadranskom moru žive tri vrste morskih kornjača: glavata morska kornjača (𝑪𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂 𝒄𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂), zelena morska kornjača (𝑪𝒉𝒆𝒍𝒐𝒏𝒊𝒂 𝒎𝒚𝒅𝒂𝒔) i džinovska kožasta kornjača (𝑫𝒆𝒓𝒎𝒐𝒄𝒉𝒆𝒍𝒚𝒔 𝒄𝒐𝒓𝒊𝒂𝒄𝒆𝒂).

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.