2 min. čitanja

Na plažama u Kostreni ne preporuča se kupanje - Na području obližnje Rafinerije počeli s izradom novih bušotina

Na plažama u Kostreni ne preporuča se kupanje - Na području obližnje Rafinerije počeli s izradom novih bušotina
Foto: Općina Kostrena

Na dvjema plažama u Kostreni se zbog onečišćenja mora ugljikovodicima, ni nakon posljednjih analiza ne preporuča kupanje, a iz INA-e kažu da su na području obližnje Rafinerije nafte Rijeka počeli s izradom novih bušotina, koje će crpiti ugljikovodike nataložene u podzemlju.

Tako bi se spriječilo njihovo daljnje istjecanje.

INA će, dodaju, provesti i cjelovito seizmičko snimanje kako bi se bolje razumjelo podzemlje rafinerije i razlozi pojave izlijevanja ugljikovodika.

INA: Ozbiljno se pristupa rješavanju situacije s izlijevanjem ugljikovodika

Na upit Hine što poduzimaju u vezi s onečišćenjem mora ugljikovodicima u Kostreni da se istraži i spriječi onečišćenje, koje se pojavljuje već nekoliko mjeseci i zbog kojeg se dvije kostrenske plaže ne preporučuju za kupanje, iz INA-e su odgovorili da su odlučni trajno riješiti taj problem.

Ozbiljno se pristupa rješavanju situacije s izlijevanjem ugljikovodika te poduzimaju sve što je u njihovoj moći, kažu iz INA-e.

Ističu da je to potvrdila i predsjednica Uprave INA-e Zsuzsanna Ortutay u intervjuu prošlog vikenda.

- Prošli tjedan sam osobno otišla u Riječku rafineriju jer vjerujem da je vrlo važno što ostavljamo budućim generacijama. Želimo trajno riješiti ovaj problem koji nije nastao sada, već ima povijesni karakter. Već smo započeli s izradom novih bušotina koje će crpiti ugljikovodike nataložene u podzemlju kako bi se spriječilo njihovo daljnje istjecanje - rekla je.

- Problem nije od jučer i nemoguće ga je riješiti do sutra zato molim sve za strpljenje jer se radi o radovima koji zahtijevaju temeljit znanstveni pristup - kazala je Ortutay.

Iz INA-e naglašavaju da, s ciljem pronalaska najboljih ekoloških rješenja, komuniciraju i s nekoliko svjetskih poznatih kompanija, koje su specijalizirane za najzahtjevnije operacije čišćenja vode i tla te raspolažu inovacijama i tehnologijama za čišćenje okoliša.

NZJZ kontinuirano prati kvalitete mora, monitoring cijelo ljeto

Općina Kostrena je, obzirom na učestalo onečišćenje obalnog pojasa i mora, naručila od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) kontinuiranu kontrolu kvalitete mora.

Monitoring se od početka lipnja provodi jednom tjedno uz obalni pojas Kostrene, uzimanjem uzoraka na četiri pozicije, s naglaskom na plaže Podkvarovo i Klančić.

Prema podacima iz te općine, šesto ispitivanje kvalitete mora, za koje su uzorci uzeti prošlog tjedna, provedeno je na plažama Podkvarovo, Klančić, Nova voda i Svežanj.

U odnosu na mikrobiološke pokazatelje na sve četiri lokacije utvrđena je izvrsna kakvoća mora.

U odnosu na fizikalno-kemijske i kemijske pokazatelje, zbog detekcije ugljikovodika i mineralnih ulja, i nadalje se, do opoziva, ne preporučuje kupanje na plažama Podkvarovo i Klančić.

Načelnik Kostrene Dražen Vranić kaže da će se monitoring nastaviti cijelog ljeta, kako bi se građanima omogućilo transparentno informiranje.

Sve nalaze dostavljaju mjerodavnim inspekcijama te se nada da će se taj problem što prije riješiti, dodao je, prenosi N1.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.