2 min. čitanja

Na Pelješcu će se za koji tjedan instalirati uređaji nužni za modernu meteorologiju

Na Pelješcu će se za koji tjedan instalirati uređaji nužni za modernu meteorologiju
Foto: DHMZ Twitter

Nakon montaže kupole, najkasnije u četvrtak instalirat će se antene na toranj, potom i testni rad uređaja. Desetljećima je, naime, Dalmacija vapila za uređajima koji su nužni za modernu meteorologiju - meteoroloških radarima.

Ove godine konačno je krenula realizacija tako dugo čekanog i željenog projekta. U sklopu Metmonic projekta DHMZ-a kupljeno je šest sasvim novih meteo radara od koji su tri predviđena za područje Jadrana.

Od toga su ranije ove godine postavljeni prvo Debeljak kod Zadra, potom i Goli kod Pule. Već je s ova dva radara dobrim dijelom pokriven veći dio hrvatske obale i otoka, no nepokriven je ostao krajnji jug - uglavnom dubrovačko područje.

PROJEKT METMONIC: I u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar | | Morski HR
Nakon Debeljaka kod Zadra i u Istru je stigao najsuvremeniji meteorološki radar zahvaljujući strukturnom projektu METMONIC kojeg provodi Državni hidrometeorološki zavod. Meteorološkim radarom dodatno

Uskoro će se i to promijeniti jer je DHMZ ovaj tjedan objavio da je počela montaža posljednjeg meteo radara na Jadranu i to na vrhu Uljenje. Nakon montaže kupole, najkasnije u četvrtak slijedi instaliranje antene na toranj, potom i testni rad uređaja. Puštanje u radarske snimke javno mogli bi se dogoditi krajem listopada ili početkom studenog. Time će cijela naša obala i more biti pokriveni mjerenjima meteoroloških radara što će značajno doprinijeti boljem proučavanju sustava koji prolaze preko Jadrana, kao i kratkoročnom (nowcasting) prognoziranju kretanja oborina i olujnih sustava.

Inače, projektom METMONIC uspostavlja se moderan sustav meteorološkog motrenja i osigurava pokrivenost cjelokupnog područja Hrvatske radarskim mjerenjima te mreža meteorološko-oceanografskih plutača, kao i mreža automatskih meteoroloških postaja.

U ponedjeljak počinje montaža prvog meteorološkog radara na Jadranu | | Morski HR
Projekt modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj, poznatiji kao METMONIC, omogućit će kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena, no što je najvažnije - trebao bi

Sve navedeno omogućit će još bolju podršku DHMZ-a održivom i gospodarskom razvoju Hrvatske te svim vitalnim službama u zaštiti života, dobara i okoliša informacijama o vremenu, klimi, vodama i kvaliteti zraka. Time i naša najvažnija nadležnost, a to je izdavanje upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave, dobiva novo značenje i daje posebnu odgovornost prema generacijama koje dolaze - istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a, Branka Ivančan-Picek.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.