1 min. čitanja

Na Pagu u ljeto 2021. godine oborena tri meteorološka rekorda

Na Pagu u ljeto 2021. godine oborena tri meteorološka rekorda
Foto: Boris Kačan

PAG – Ljeto 2021. godine na otoku Pagu je oborilo tri rekorda. Prvo, tijekom ovogodišnjeg ljeta na otoku Pagu zabilježene su najviše dnevne i noćne temperature zraka. Drugo, tijekom ljeta bilo je najduže razdoblje izuzetno visokih temperatura zraka. Treće, ovogodišnje ljeto bilo je s najmanje padalina odnosno bilo je najsušnije.

To pokazuju usporedni podaci iz arhive meteorološke postaje u Pagu prema kojima je najsušnije ljeto, a ujedno i ljeto s najvišim temperaturama zraka, bilo ljeto 1952. godine. Međutim, ovogodišnje ljeto je oborilo i taj rekord iz 1952. godine, javlja Radio Pag.

Dnevne temperature zraka bile su više od višedesetljetnog prosjeka, neprekidno razdoblje izrazito vrućih dana trajalo je 2 tjedna duže nego 1952. godine, a padalina je bilo samo 10 posto u odnosu na višedesetljetni prosjek. Ovogodišnje ljeto doista se može nazvati dugim vrućim ljetom.

No, kako je izvijestio DHMZ ljeto 2021. godine bilo je najtoplije od kada se bilježe vremenske prilike u cijeloj Europi. Prema starim zapisima, kroz cijelu svoju povijest, Pažani su se molili za sušu i vrućinu tijekom ljeta, a Novaljci za kišu. Naime, dugo sušno razdoblje pogodovalo je proizvodnji soli, dok se na području Novalje stanovništvo bavilo poljoprivredom i zbog toga im je trebala kiša.

U solani je 1952. godine bila rekordna proizvodnja soli, a danas umirovljeni, nekadašnji radnici solane, kažu kako bi ove godine bile čak tri berbe soli. Međutim, nakon izgrađenog pogona solane 80- ih godina, sol se proizvodi zagrijavanjem salamure u proizvodnom pogonu i zbog toga proizvodnja više ne ovisi o duljini sušnog i sunčanog razdoblja. Poljoprivreda na otoku nema ono značenje koje je imala nekada, tako da zbog velike suše i visokih temperatura zraka, nije bilo većih šteta.

Dijana Vuleta

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.