2 min. čitanja

NA PAG STIGLI UNESCO-ovci: Hrvatski sustav upravljanja podvodnom baštinom upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi

NA PAG STIGLI UNESCO-ovci: Hrvatski sustav upravljanja podvodnom baštinom upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi

PAG/ZADAR - Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) od 13. do 17. svibnja 2024. godine ugostio je tim Znanstveno-tehničkog savjetodavnog tijela UNESCO-ve 2001. konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine (STAB). Ovaj posjet uslijedio je nakon što je hrvatski Sustav zaštite i upravljanja podvodnom kulturnom baštinom u lipnju 2023. godine upisan u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini.

Članovi STAB-a, uključujući gđu. Maili Roio iz Nacionalnog odbora za baštinu Estonije, g. Roberta Domzala, ravnatelja Nacionalnog pomorskog muzeja Gdanjsk iz Poljske, te g. Kalina Dimitrova iz Centra za podvodnu arheologiju u Sozopolu, Bugarska, zajedno s predstavnicima MCPA Zadar, ravnateljem Mladenom Pešićem i podvodnim arheologom Rokom Surićem, ronili su na Letavici na otoku Pagu 16. svibnja. Ekipa je bila pojačana djelatnicima MCPA Lukom Bekićem i Majom Kaleb. Njima su se pridružili izv. prof. dr. sc. Irena Radić Rossi, stručna voditeljica istraživanja na Letavici sa Sveučilišta u Zadru, te Vedran Dorušić, pronalazač lokaliteta, voditelj PR-a STRATON PROJECT-a i vlasnik ronilačkog centra FOKA.

- Ovo je bila prilika za dodjelu potvrda o upisu u UNESCO-ov registar najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini državama strankama 2001. Konvencije. Svečanost se održala u Ronilačkom centru FOKA u kampu Šimuni na otoku Pagu 16. svibnja.

Od 2015. godine, ukupno 13 primjera nosi titulu najboljih praksi u vezi s podvodnom kulturnom baštinom, a njihova validacija uključuje potvrdu stručnjaka STAB-a i konačnu odluku na zasjedanju država stranaka 2001. Konvencije u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Primjeri najboljih praksi u podvodnoj kulturnoj baštini, zabilježeni u UNESCO-ovom registru, nose logotip 2001. Konvencije kako bi se podigla svijest javnosti o njihovoj važnosti i potrebi za očuvanjem - kazao nam je Vedran Dorušić.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.