1 min. čitanja

Na međunarodnom sajmu inovacija zlato otišlo u ruke dubrovačkog izumitelja

Na međunarodnom sajmu inovacija zlato otišlo u ruke dubrovačkog izumitelja
Foto: Grad Dubrovnik

Dubrovački izumitelj Gjino Šutić, direktor UR Instituta i predsjednik Udruge inovatora Dubrovačko-neretvanske županije, zajedno s koatorima Dragicom Jerkov, direktoricom tvrtke Fema d.o.o. (brand Woolee HR) i Predragom Jovančićevićem, osvojio je zlato za izum „WSU-3000“ na međunarodnom sajmu inovacija „INOVA 2023“, koji se održao od 26. do 28. rujna u Zagrebu.

Industrijski stroj za sterilizaciju vune "WSU-3000" (patent: HR UM20230006 U2),  zasniva se na inovativnom održivom zelenom kemijsko-fizikalnom procesu sterilizacije sirove vune. Specifično stroj implementira proces kombinacije kontroliranog, termalnog tretmana vune i ozonifikacije u rotirajućem perforiranom bubnju, koji omogućuje brz, efikasan i ravnomjeran tretman svake dlake vune i njene porozne strukture. Time se sirova vuna oslobađa svih potencijalnih patogena i može se upotrebljavati u industriji za agro i biotehnološku proizvodnju.

Za razliku od tradicionalnih metoda, ovaj inovativan proces obrade ne zahtijeva kemijske reagense niti generira ikakav industrijski otpad predstavljajući zeleno, održivo i ekonomično industrijsko rješenje sterilizacije sirove vune za daljnju uporabu.

Gjino Šutić je na prošlogodišnjem sajmu  „ARCA 2022“  nagrađen za izum „Yellow K2“, sintetičku molekulu s potencijalnom uporabom kao lijek protiv bolova i upale nove generacije.

Oba izuma predstavila su se i na sajmu sajmu „Maker Faire Zagreb 2023“, koji se održao u Zagrebu od 30. rujna do 1. listopada u Zagrebu. Pred  mnogobrojnom publikom predstavljene su  i ostale zanimljivosti proizašle iz laboratorija UR Instituta i Kluba mladih izumitelja i inovatora, kojeg čine Filip Grgurević, koordinator kluba i tajnik UR Instituta, Tomislav Birimiša, Tomi Jurković, Lucija Obad i Jakov Jakovac.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.