2 min. čitanja

Na Malti održana konferencija 'MedFish4Ever' koju organizira Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja

Na Malti održana konferencija 'MedFish4Ever' koju organizira Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja
Foto: Screenshot, https://twitter.com/UN_FAO_GFCM

Na Malti je 3. i 4. listopada održana konferencija MedFish4Ever koju Opća komisija za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) organizira u kontekstu provedbe obveza preuzetih u 2017. potpisivanjem MedFish4Ever Deklaracije, a na sastanku na visokoj razini na kojoj su politički predstavnici zemalja regije izvijestili o napretku i daljnjoj provedbi zacrtanih ciljeva Hrvatsku je predstavljao državni tajnik Zdravko Tušek.

MedFish4Ever Deklaracija je zajednička obveza država regije o poduzimanju konkretnih koraka desetogodišnjeg razdoblja s ciljem unaprjeđenja upravljanja ribarstvom, sve u cilju osiguranja dugoročne ekološke, gospodarske i društvene održivosti mediteranskog ribarstva.

- Od potpisivanja MedFish4Ever Deklaracije ribarstvo na Jadranu doživjelo je značajnu transformaciju kao rezultat ustrajnosti i predanosti u dostizanju ciljeva obnove ribljih stokova, zaštite morskog okoliša i postizanja održivog ribarstva. U ovom trenutku s ponosom mogu reći kako su ključna ribarstva na Jadranu obuhvaćena višegodišnjim planovima upravljanja; na ovaj način upravlja se ribolovom sitne plave ribe i demerzalnim ribolovom, čime je pokriveno preko 80 % ukupnog iskrcaja te preko 95 % ukupne vrijednosti iskrcaja na nacionalnoj razini - izjavio je državni tajnik Tušek te pozdravio napore  hrvatske znanstvene zajednice, posebno čestitavši Fakultetu strojarstva i brodogradnje čiji je vrijedan rad u prikupljanju novih znanja u smislu dekarbonizacije ribarske flote prepoznao i GFCM.

Tušek se osvrnuo i na važnost malog priobalnog ribolova u Hrvatskoj kojem pripada oko 85 % flote, rekavši kako je ključan za obalna i otočna područja, nositelj tradicije i kulturnog nasljeđa te zavrjeđuje dodatnu pažnju i napore kako bi zauzeo zasluženo mjesto u opskrbnom lancu.

Državni tajnik Tušek u svom je obraćanju podsjetio i na uspješan primjer zaštite Jabučke kotline - precizno usmjerenu mjeru upravljanja koja je učinkovito doprinijela oporavku stokova, a rezultat je zajedničke višegodišnje suradnje svih dionika. Iako Jabučka kotlina obuhvaća tek 10 posto ukupne površine Jadranskog mora, predstavlja izuzetno značajno mrjestilište i rastilište gospodarski najznačajnijih demerzalnih resursa za cijeli Jadran.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.