2 min. čitanja

NA MALA VRATA Ruska nafta u potocima stiže u europske luke i sve je legalno!

NA MALA VRATA Ruska nafta u potocima stiže u europske luke i sve je legalno!
Foto: Depositphotos

Tim istraživačkih novinara magazina Politico otkrio je rutu koja dolazi i do mediteranskih luka, a zbog koje unatoč "sankcijama" ruska nafta i dalje "plovi" Europom.

Nafta se pretače u luci Toros Ceyhan na jugu Turske, samo 60 kilometara od sirijske granice, i odande kreće na trodnevno putovanje prema rafineriji Hellas na jugu Grčke. Najmanje tri milijarde eura tako je Putinova Rusija zaradila na izvozu nafte samo iz tri luke u 12 mjeseci nakon što je EU zabranila ruska goriva u veljači 2023., otkriva tim istraživačkih novinara Politica te Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA) i Centra za proučavanje demokracije (CSD). Članice EU upravo raspravljaju o četrnaestom paketu sankcija Rusiji.

I pzaite sad ovo, sve je legalno jer prema odluci EU o sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, dozvoljen je uvoz "mješovitih goriva" ako su označena kao neruska.

Zaobilaženje sankcija

Ratna mašinerija tako i dalje cvjeta i zgrće milijarde preko mediteranskih valova jer novac je odvijek bio najjačwe "ljepilo".

Turska ima rafinerije koje mogu preraditi gotovo milijun barela sirove nafte dnevno. No geografski položaj nekoliko turskih luka, u kombinaciji s podacima o uvozu i izvozu, snažno ukazuje na to da su znatne količine ruskog goriva samo prepakirane i izvezene, piše Politico.

Naprimjer, luka Ceyhan slabo je cestovno i željeznički povezana s rafinerijama, ali je između veljače 2023. i 2024. primila oko 22 milijuna barela goriva, od čega je 92 posto došlo iz Rusije - tri puta više nego godinu ranije. Istovremeno je 107 posto lučkog izvoza goriva otišlo za EU. 

Sličan i zaista nevjerojatan skok prometa bilježi se u lukama Marmara Ereğlisi i Mersin - dvostruki u prvoj i trostruki u drugoj luci. Iz obje luke je istovremeno skočio izvoz za EU.

Prema propisima EU o sankcijama, zabranjen je uvoz ruske nafte u EU, no možete uvesti gorivo pomiješano s ruskim, ovisno o udjelu.

U turskoj je luci rusko gorivo dobilo turski certifikat, pa neometano ulazi u EU. Na upit istraživačkih novinara, iz grčke rafinerije Motor Oil Hellas, naravno, odgovorili su da ne kupuju, ne prerađuju niti trguju ruskom naftom ili proizvodima.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.