Na Krku zabilježeno više manjih potresa, učenicima otkazana nastava

BAŠKA/KRK - Nakon što je jučer jak potres magnitude 4.8 prema Richteru pogodio Krk, zbog opreza u osnovnim školama na tom otoku danas nema nastave. Održat će se redovito jedino u Malinskoj i Omišlju.

U posljednjih desetak sati zabilježeno je desetak potresa koji su bili magnitude između 2 i 3 ili nešto slabiji, rekao je jutros za HRT seizmolog Krešimir Kuk. Najjači potres zabilježen je u 3:17, magnitude 2.7 prema Richteru.

- Mi smo formirali nekoliko ekipa koje će danas i sutra biti prvo na užem, a potom i širem epicentralnom području. Postavljamo instrumente, gušću mrežu, kako bismo prikupili svu seizmičku aktivnost. Jedna ekipa će makroseizmički istraživati kako se glavni potres manifestirao na širem području - pojasnio je Kuk

Preliminarni podaci o potresu kod Baške na Krku

U četvrtak 16. veljače u 10:47 u blizini mjesta Baška na otoku Krku dogodio se jak potres procijenjenog intenziteta u epicentru VI °EMS (Europska makroseizmička ljestvica) koji se osjetio na širem području Kvarnera, Istre i riječkog zaleđa, jugozapadne Slovenije, južnoj Austriji, južnoj Njemačkoj, južnoj Mađarskoj, te u Bosni i Hercegovini do Banje Luke, Zenice i Sarajeva, kao i u Italiji. Lokalna magnituda iznosila je 4.8, a žarište mu je bilo plitko na dubini između 8 i 10 km.

Nakon njega uslijedio je niz slabijih potresa od kojih je najjači bio lokalne magnitude 2.7, a dogodio se u 10:53. Dogodila su se još tri potresa magnituda između 2.0 i 3.0 te 20 potresa magnituda između 1.0 i 2.0.

Ovakvo ponašanje potresa - pojava naknadnih potresa koji su magnitudom slabiji od glavnog potresa - očekivano je i uobičajeno te se može očekivati pojačana seizmička aktivnost u okolici epicentra glavnog potresa u sljedećih nekoliko tjedana ili čak mjeseci, ističu iz Seizmološke službe.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKA ANALIZA Stručnjaci s Geofizičkog odsjeka PMF-a: “Zašto se događaju potresi u Hrvatskom primorju?”
Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta objavio je preliminarne podatke o potresu kod Baške na Krku. Danas prijepodne u 10:47 sati, u blizini mjesta Baška na otoku Krku dogodio se jak potres procijenjenog intenziteta u epicentru VI °EMS (Europska makroseizmička ljestvica)…
EPICENTAR NA KRKU Snažan potres zatresao Rijeku i Kvarner!
Jak potres zatresao je u 10.48 minuta riječko područje. Prema podacima EMSC-a, njegova magnituda bila je prema prvotnoj procjeni EMSC-a 5,5, pa 5,3, da bi Hrvatska seizmološka služba naknadno objavila kako mu je snaga 4,8 po Richteru. Potres se dogodio na dubini od 10