Na Krku od ovoga ljeta 'pametni' semafori, očekuju se manje gužve

KRK - Ovim potezom rasteretit će se križanje u Radićevoj gdje su proteklog ljeta u satima vršnog opterećanja promet svakodnevno 'ručno' morali regulirati prometni redari koje je angažirao Grad Krk.

Nesnosne prometne gužve koje vladaju na području poslovno-uslužne zone Sveti Petar u gradu Krku, posebice ljeti, trebale bi biti ublažene novim odlukama o semaforizaciji raskršća u dijelu zone koji funkcionira kao glavni prometni prilaz gradu.

Na protočnosti prometa na tom sjevernom ulazu u grad, u kojemu su smještena čak četiri velika trgovačka centra, već mjesecima se radi te se traže najbolja rješenja, piše Novi List.

Semaforizacija

U proteklim tjednima pokrenuti su, i već dijelom i izgrađeni i uređeni novi prometni potezi kojima bi se iz dijela te zone trebali stvoriti novi komunikacijski pravci putem kojih će se iduće sezone moći izlaziti iz do sad zakrčenih i neprohodnih parkirališta tamošnjih trgovina.

Sada je učinjen i novi korak u osmišljavanju načina kvalitetnijeg povezivanja internih prometnica te zone s okolnim prometnim pravcima, tako i onim kojim se put grada Krka prometuje županijskom cestom.

Naime, novi prijedlog predviđa da u dijelu zone, točnije u Ulici Stjepana Radića, bude uspostavljeno već ove sezone novo semaforizirano raskrižje.

Bit će to treće svjetlosnom prometnom signalizacijom regulirano križanje u najvećem naselju otoka Krka i ono bi, ocjenjuju u Gradskoj upravi, trebalo pripomoći da se unutar trgovačke zone drukčije regulirani prometni tokovi bolje i protočnije povežu s okolnim 'rasteretnim' prometnicama.

To bi cjelokupni prometni režim toga područja učinilo kvalitetnijim, ali i sigurnijim.

Na ovotjednom kolegiju krčkog gradonačelnika analiziran je i prihvaćen Prometni elaborat semaforizacije toga raskrižja u Ulici Stjepana Radića. Riječ je o investiciji procijenjenoj na vrijednost od gotovo 66 tisuća eura, bez PDV-a.

Realizacija tog projekta uskoro će startati najavljenim pokretanjem postupka javne nabave za postavljanje novih semafora, a sam projekt bi zbog planirane ugradnje videodetektorskih senzora na svim privozima tog raskrižja trebao pridonijeti boljem iskorištavanju njegova prometnog kapaciteta.

- To drugim riječima znači da će trajanje zelenog svjetla na semaforima ovisiti o 'prometnoj potražnji', odnosno trenutnom intenzitetu prometa iz pojedinog smjera - objašnjava krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Nova regulacija

Krčki gradonačelnik je podsjetio i da je proteklih tjedana zgotovljena prva faza radova na proboju i gradnji novih prometnih poteza unutar trgovačke zone te je najavio da bi u idućim tjednima trebala uslijediti i druga etapa zahvata, zahvaljujući kojoj bi se, osim uvođenja u uporabu novih cesta, u toj zoni do iduće sezone trebala implementirati drukčija regulacija prometa, kreirana po preporukama i zaključcima prometnih stručnjaka angažiranih na tom projektu.

- Tim će se potezom već idućeg ljeta jedan dio prometa, umjesto prema uskoro semaforiziranom raskršću u Ulici Stjepana Radića, novouvedenim prometnim obveznim smjerovima kanalizirati prema istoku i spoju te zone s drugim prometnim pravcem - Vršanskom ulicom koja Krk povezuje sa susjednim naseljem Vrh - objasnio je čelnik izvršne vlasti.

Takvim potezom, smatraju u Gradu Krku, rasteretit će se križanje u Radićevoj gdje su proteklog ljeta u satima vršnog opterećanja promet svakodnevno 'ručno' morali regulirati prometni redari koje je angažirao Grad Krk.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Krk prvi grad van Istre koji se priključio inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje
I na Krku su suočeni s divljanjem bespravne gradnje, ali i neučinkovitošću inspekcijskih službi koje, kad je Grad Krk u pitanju, već desetljećima ne čine ništa ili poduzimaju tek simbolične korake na zaustavljanju devastacije prostora. Grad Krk se na poziv istarske Općine Barban, kao jedna od…