Na kalendaru Svjetske meteorološke organizacije čak dva hrvatska autora

U konačnom izboru fotografskog natječaja Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za meteorološki kalendar za 2022. godinu, našla su se čak dva hrvatska autora. Žiri je u izboru od više od stotinu prijavljenih fotografija odabrao njih 14 i to po jednu za svaki mjesec i dvije za naslovnicu kalendara, a ovo nije prvi put da upravo autori iz Hrvatske ulaze među najbolje – dogodilo se to i godinu prije.

Sandro Puncet s Lošinja postao je redoviti autor ovog prestižnog kalendara, a mladi brački fotograf Božan Štambuk kojeg smo upoznali i na našim stranicama kroz fenomenalnu astro-fotografiju, nije ništa lošiji ni kad je meterologija u kadru u pitanju.

Foto: Sandro Puncet

– Nakon javnog glasanja o 60 fotografija u užem izboru, WMO žiri meteorologa i fotografa odabrao je 14 fotografija za kalendar (jedna mjesečno, plus dvije za naslovne fotografije). Konačni izbor temeljio se na glasovima, fotografskim zaslugama i meteorološkom interesu. Žiri je također uzeo u obzir geografsku i regionalnu ravnotežu u skladu s stasom WMO-a kao organizacije Ujedinjenih naroda – kazali su iz WMO-a.

– Konačni izbor bio je izuzetno težak zbog izvanredne kvalitete mnogih od preko 100 fotografija koje su poslane. Voljeli bismo da smo mogli odabrati više fotografija. Za nas u Tajništvu WMO-a, organizirati foto natjecanje je privilegija i izvor ponosa.

Foto: Božan Štambuk

Zahvaljujemo svima onima koji su podijelili svoje fotografije s nama. Zahvaljujemo se i tisućama ljudi koji su glasali za svoje omiljene fotografije na našoj Facebook i Instagram stranici.

Nastojat ćemo prikazati što više od 60 fotografija u kratkom popisu na našoj web stranici i kanalima društvenih mreža te podijeliti s našim partnerima iz Ujedinjenih naroda. Kao i uvijek, zaslužit ćemo fotografa – kazali su organizatori.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Među 70 fotografija Svjetske meteorološke organizacije za kalendar za 2021., čak 8 iz Hrvatske
VIDEO Brački fotograf snimao približavanje grmljavinskog nevremena